Clinton laat zich weer volop zien - zonder make-up en in trui

Hoe is het met Hillary Clinton, de vrouw die 2,9 miljoen meer stemmen kreeg dan Donald Trump? Met Trumps inauguratie in zicht, worden het moeilijke dagen voor haar. Clinton laat zich steeds meer zien in haar woonplaats Chappaqua, in een boekwinkel of supermarkt. Vaak zonder make-up en gestoken in een trui. Weg zijn de broekpakken en het geföhnde tv-kapsel.

Clinton aan het einde van de campagne met zangeres Katy Perry. Beeld AFP
Clinton aan het einde van de campagne met zangeres Katy Perry.Beeld AFP

Clinton verschijnt vandaag, slechts voor de tweede keer sinds haar nederlaag, weer op een officiële bijeenkomst in politiek Washington.

Op haar vroegere ministerie, het State Department, opent ze een tentoonstelling en een museum. De gemakkelijke kleding en het sobere kapsel van de laatste twee maanden zal ze even weer inwisselen voor de officiële outfit die we jarenlang van haar gewend waren.

De vrouw die dacht president te worden, heeft sinds 8 november gekozen voor een teruggetrokken leven in Chappaqua, in het noorden van de staat New York. Maar waar toenmalig vicepresident Al Gore er in 2000 voor koos maanden van de aardbodem te verdwijnen, laat Clinton zich steeds meer zien. Soms, zoals zondag, in een theater op Broadway waar ze een staande ovatie kreeg van het publiek. Maar vaak zijn het alledaagse momenten, in de supermarkt of in een koffiezaak, waar ze steevast wordt aangeklampt, gevraagd wordt te poseren voor een selfie of gewoon wordt gefotografeerd door een klant.

Zoals eind december, toen Clinton in haar eentje werd gefotografeerd aan het ontbijt in restaurant Mohonk Mountain House. Voormalig New York Times-journalist Mike Smith zag haar en maakte snel een onscherpe foto met zijn telefoon. Het beeld spreekt boekdelen. Terwijl Trump en zijn team werkten aan nieuwe benoemingen in het kabinet en het Witte Huis, staarde Clinton eenzaam op haar mobiel. Wetende dat ze nooit meer haar stempel zou drukken op de Amerikaanse politiek.

Geen adviseurs

Weg waren de talloze adviseurs die Clinton ruim twintig jaar constant omringden, onder wie haar naaste vertrouweling Huma Abedin. Weg was de beveiliging. Ook Bill was er niet.

Deze foto en de talloze selfies laten de dunne scheidslijn zien tussen overwinning en nederlaag. Als Clinton slechts 100 duizend stemmen meer had gekregen in de drie cruciale staten die de verkiezingen hebben bepaald, zat Trump nu te mokken op Twitter en bereidde Clinton zich erop voor om op 20 januari te worden beëdigd als de machtigste vrouw van de wereld. Maar Clinton faalde: ze bezocht tijdens de campagne niet eens Wisconsin, een van de drie staten die ze dacht al in handen te hebben.

Adam Parkhomenko, die Clinton hielp de Democratische voorverkiezingen te winnen, verzamelt de selfies die Clinton-aanhangers met haar maken en hij zet ze online. Op zijn Twitter-account, met de veelzeggende titel @HRCInTheWild, is te zien waar Clinton zoal opduikt. De laatste keer was zondag, toen Clinton met haar man Bill en dochter Chelsea de laatste Broadway-voorstelling van 'The Color Purple' bijwoonde.

'We houden van je', riepen aanwezigen naar de vrouw die niet meer bewaakt werd door Secret Service-agenten. 'De president van het volk', twitterde Hillary-bewonderaar Ross Rodham. Zowel voor als na de show werd Clinton belaagd met selfieverzoeken.

Boswandeling

Op @HRCInTheWild is ook te zien dat Clinton al meerdere malen moest poseren met toevallige bezoekers in de bossen rond Chappaqua, tijdens een wandeling met Bill. De eerste foto die van Clinton werd gemaakt nadat ze zich na haar nederlaag thuis had terugggetrokken, was tijdens een boswandeling. Een moeder klampte haar toen aan en in korte tijd kon de wereld zien, op Twitter, hoe Clinton haar verlies probeerde te verwerken. Het was ook meteen de eerste keer dat ze, doelbewust, zonder make-up in het openbaar verscheen.

Sommigen zien Clintons nieuwe imago als een bewuste uiting dat ze een moeilijke tijd heeft gehad maar dat ze er uiteindelijk vrede mee heeft dat ze geen president zal zijn. Haar boodschap: het is tijd voor een nieuwe fase in haar leven. Vrouwen geven haar ook een pluim dat ze er nu zo bijloopt. 'God zegene Hillary Clinton dat ze geen make-up op had', aldus L.V. Anderson, adjunct-hoofdredacteur van Slate, een vrouw, over Clinton toen ze medio november voor het eerst sinds haar nederlaag weer in het openbaar verscheen.

Het is nu iedere week wel raak dat Clinton wordt aangeklampt door een voorbijganger. Clintons buurvrouw poseert met haar tijdens een bezoek aan het centrum van Chappaqua. 'Blij dat ik mijn buurvrouw zie', twittert Maggie Mae. Gasten in een restaurant fotograferen Hillary en Bill tijdens een intiem etentje. 'Op een date', twittert Parkhomenko bij een foto van de twee Clintons die lachend in de camera kijken. Zelfs tijdens een bezoek aan een botanische tuin wordt het tweetal aangeklampt.

'Lokale vrouw die naar verluidt meer stemmen kreeg dan welke blanke man ooit, gaat op de foto met muziekgroep', schrijft Parkhomenko als Hillary met Bill in Chappaqua op de foto gaat in een restaurant met de band. 'Inclusief die lokale man in het rood'. Die man is Bill, gestoken in een rode vest. Alleen, hij was ooit acht jaar lang president. En zij, ondanks de 65.844.610 stemmen, haalde de eindstreep niet.

Op 20 januari zal ze, zoals ze heeft toegezegd, aanwezig zijn bij de inauguratie van Trump. Samen met Bill. Want zoals Clinton het tijdens de campagne had beloofd, in tegenstelling tot Trump: wat de uitslag ook zal zijn, zij zou het zonder morren accepteren. Dat ze bijna drie miljoen meer stemmen zou halen maar tóch het onderspit zou delven in het Electoral College, had Hillary Rodham Clinton toen echter zeker niet verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden