Clinton is voor deelname VS aan VN-macht

Het massale vertrek van Hutu-vluchtelingen uit Zaïre is geen aanleiding om de Amerikaanse steun aan een internationale troepenmacht in te trekken....

TIM OVERDIEK

Van onze medewerker

Tim Overdiek

NEW YORK

De vorige week herkozen Amerikaanse president verdedigde zijn buitenlands beleid voordat hij voor een driedaagse vakantie naar Hawaii vertrok. Clinton toonde zich optimistisch over de recente ontwikkelingen in Afrika. Vrijdag vertrok een aantal militaire vrachtvliegtuigen naar Europa, ter voorbereiding op de multinationale reddingsactie.

'We ontvangen hoopvolle berichten, maar misschien zijn we te voorbarig. Van dag tot dag zal worden bekeken of onze missie moet worden aangepast', aldus Clinton, die vrijdagmiddag nog altijd niet het groene licht had gegeven. De goedkeuring om vier- tot vijfduizend militairen te sturen werd pas verwacht nadat de inhoud van het VN-mandaat definitief door de Veiligheidsraad zou zijn gefiatteerd.

De Amerikanen willen alleen aan de door Canada geleide humanitaire missie deelnemen als de risico's zo veel mogelijk worden uitgebannen. Koste wat kost willen de Verenigde Staten een herhaling van het echec in Somalië voorkomen. Daar vonden in 1993 achttien commando's de dood, toen zij in Mogadishu door rebellen in de val waren gelokt.

President Clinton benadrukte vrijdag opnieuw dat Amerikaanse ondersteuning louter en alleen zou bestaan uit beveiliging van het vliegveld in Goma en het verzorgen van een luchtbrug in Ruanda.

Het zal zeker niet zo zijn dat 'de bewapende troepen zich schietend een weg zullen banen door Zaïre', zoals Clinton het verwoordde. 'Maar van de andere kant gelden er strakke regels. Wordt er op een Amerikaanse militair geschoten, dan zal er, zoals altijd, onmiddellijk worden gereageerd.'

Een van de aanvankelijke voorwaarden was een wapenstilstand in het betreffende gebied, maar de Amerikaanse minister van Defensie Perry erkende dat een schriftelijke verklaring van de verschillende milities wellicht te veel gevraagd was. 'Een garantie van de regering in Zaïre en Rwanda is daarom voldoende. Zij hebben invloed op diverse partijen', aldus Perry.

In de Verenigde Staten is Clintons buitenlandse beleid de afgelopen dagen bekritiseerd. De president wordt verweten bewust tot na de verkiezingen te hebben gewacht met verlenging van de Amerikaanse aanwezigheid in Bosnië. Na ondertekening van het Dayton-vredesakkoord een jaar geleden beloofde Clinton dat alle troepen voor 20 december van dit jaar Bosnië zouden verlaten.

Gisteren kwam hij daar op terug. Clinton pareerde de kritiek door erop te wijzen dat alle doelstellingen grotendeels zijn bereikt. 'Maar stabiliteit en vertrouwen kunnen alleen verder worden gerealiseerd met de hulp van een buitenlandse mogendheid', aldus Clinton.

De nieuwe troepenmacht in Bosnië zal wezenlijk verschillen van het huidige IFOR-leger. 'Meer gelimiteerd, minder in aantal', aldus Clinton .

Elke zes maanden zal in NAVO-overleg worden bekeken of het totale contingent militairen kan worden ingekrompen. Gehoopt wordt dat de Verenigde Staten de helft van het Bosnië-leger eind 1997 kunnen terugroepen. Het is de bedoeling dat medio 1998 de laatste militairen voormalig Joegoslavië zullen verlaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden