'Clinton is slachtoffer van complot'

De in schandalen verwikkelde Amerikaanse president Bill Clinton is het slachtoffer van een rechtse samenzwering. Racisten, religieuze fundamentalisten, extreem-rechtse miljardairs, een veroordeelde fraudeur en de Moonies maken deel uit van dit complot....

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM

Clintons vrouw Hillary kwam eerder al met een dergelijke constatering. The Observer heeft onderzoek gedaan, dat de aantijgingen ondersteunt. Volgens de krant is het complot voorgekookt door 'extremistische politici, wier verbittering is terug te voeren op het verloren gevecht tegen de raciaal gemengde scholen in Arkansas in de jaren vijftig'.

De krant laat in het midden of het om een bewuste samenzwering gaat of om gelijkgestemden die elkaar hebben gevonden in een gemeenschappelijke doel.

De cruciale dag was 3 september 1957, toen racisten tevergeefs probeerden te verhinderen dat negen zwarte leerlingen Central High School in Little Rock, Arkansas, zouden betreden. Clinton werd geboren in Arkansas en was hier in de jaren tachtig en negentig gouverneur.

Mensen als hij, liberaal en anti-racistisch, verhinderden dat rechtsen en racisten carrière maakten in de staat. Net als alle andere presidenten nam Clinton de lokale politieke vetes mee naar het Witte Huis.

Spin in het web der gefrustreerden is volgens The Observer 'Justice Jim' Johnson, ex-rechter en secretaris van de Blanke Bewonersraad in Arkansas. Hij zou gesteund worden door de Ku Klux Klan. Na de beschuldiging van Hillary heeft Johnson The Observer toevertrouwd dat hij achter de schermen inderdaad bezig was de president 'te schaden'.

Hij zei dat hij het spel volgens de regels speelde en de seksuele escapades van Clinton gebruikte om de mensen op andere zaken te attenderen, 'die zij anders niet willen zien'. 'De seksuele invalshoek is bijzaak. Ik ben tegen Clinton en ik hoop dat het hem schaadt. Hij steunde de vijand terwijl onze jonge mannen vochten en stierven in de stinkende jungle van Vietnam.'

Johnson stuurde en adviseerde de enige gevaarlijke getuige die aanklager Kenneth Starr naar voren wist te schuiven tijdens de Whitewater-affaire, David Hale, een veroordeelde fraudeur. Hale was lid van een anti-Clintongroep 'Arkansas Project', gefinancierd door miljardair Richard Mellon.

The Observer gaat ook uitgebreid in op de rol van de rechtse krant Washington Times, waarvan de hoofdredacteur goed bevriend was met Johnson. In 1957 riep deze: 'Die moeten we bestrijden: nikkers, communisten en smerissen' De krant is het bezit van de Koreaanse sekteleider Rev Sun Moon.

In het lange artikel legt The Observer de verbanden tussen al deze spelers en hun gezamenlijk streven Clinton het leven zo zuur mogelijk te maken.

In het commentaar hekelt de krant het Amerikaanse systeem waar iedereen tot in het oneindige rechtzaken kan aanspannen. De krant noemt het 'een smerige en rancuneuze vendetta' en concludeert: 'In dit tijdperk na de Koude Oorlog zijn het niet langer linkse, maar rechtse fanatici die de bedreiging vormen van de samenleving, de rechtstaat en de oppermacht van het democratisch mandaat'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden