Clinton in opspraak

OPNIEUW staat de integriteit van de Amerikaanse president ter discussie. Dit keer wordt Clinton ervan beschuldigd dat hij - als president - anderhalf jaar een verhouding zou hebben gehad met een jonge vrouw....

Als deze beschuldigingen op waarheid blijken te berusten, is het vrijwel zeker met Clintons presidentschap gedaan. Liegen, aanzetten tot meineed en het hinderen van de rechtsgang gelden in de VS als politieke doodzondes. Het was op grond van zulke misdragingen dat in de jaren zeventig een voortijdig eind kwam aan de tweede ambtstermijn van Richard Nixon.

In het plotseling door een sfeer van crisis bevangen Washington wordt al druk gegist over een mogelijk gelijksoortige afloop van Watergate en de affaire Monica Lewinsky. Maar speculaties over een impeachment-procedure zijn vooralsnog prematuur.

Is de enorme commotie in Washington niet overdreven, zelfs al zou Clinton een relatie met Lewinsky hebben gehad? Menigeen zal geneigd zijn die vraag bevestigend te beantwoorden. Tenslotte hebben ook politici recht op een privéleven waarin ze kunnen doen waar ze zin in hebben. Buitenechtelijke seks zou in landen als Frankrijk of Nederland niet aanstonds grote publieke woede wekken.

De Amerikanen huldigen een puriteinser moraal en nemen de family values ook in het openbare leven serieus. Amerikaanse politici weten dat en moeten er rekening mee houden. Ook Bill Clinton. Vanuit deze optiek is zijn veronderstelde vrijage met een jonge medewerkster haast te dom om waar te kunnen zijn.

Wat in deze kwestie wel en niet waar is, is nog niet duidelijk. Onhelder is bijvoorbeeld waarom een collega van Lewinsky is begonnen haar vertrouwelijke ontboezemingen in het geheim op band vast te leggen. Wat ook de bedoeling mag zijn geweest - het dienen van de waarheid of het vereffenen van een rekening met Clinton -, deze handelwijze is bepaald onfris.

Affaires achtervolgen president Clinton als een zwerm muggen: Whitewater, Travelgate, de in het Witte Huis gevonden FBI-dossiers, Paula Jones. Ook al zijn ze, ieder op zichzelf bekeken, niet wereldschokkend, bij elkaar vormen ze zoetjesaan een forse hypotheek op Clintons geloofwaardigheid.

Anders dan in de affaire Paula Jones moet het in deze jongste kwestie mogelijk zijn de waarheid snel te achterhalen. Clinton kan dan óf van blaam gezuiverd weer volop aan het werk, óf moet hij definitief genoegen nemen met een plaats in de geschiedenis als vrouwenversierende draaikont. Hoe langer deze zaak blijft slepen, hoe groter het risico wordt van een politiek vleugellamme president van de Verenigde Staten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden