Clinton hoopt op vakantie wat te leren

Terwijl Hillary campagne voert voor haar senaatszetel, heeft Bill Clinton zich op zijn vakantieadres, het eiland Martha's Vineyard, teruggetrokken met een stapel boeken....

Marjon Bolwijn

De Amerikaanse president heeft een brede smaak. Hij houdt van thrillers (Dark Lady van Linda A. Fairstein), buitenlandse literatuur (Hadrianus' Gedenkschriften van Marguerite Yourcenar) en politiek-historische boeken (De laatste patriciër: Bobby Kennedy en het einde van de Amerikaanse aristrocratie van Alan Dershowitz).

Clintons meest controversiële vakantielectuur is volgens de New York Times, die de hele lijst publiceerde, Waves of Rancor: Tuning in the Radical Right van Robert Hillard en Michael Keith. Het is een studie naar hoe rechts in de Verenigde Staten met succes undercover zijn opvattingen over goed en vooral slecht verspreidt via praatprogramma's op de radio.

Mogelijk hoopt hij iets op te steken van het boek The Remarkable Story of Risk van Peter Bernstein over risico-management. Wie weet geldt dat ook voor de roman Crossing to Safety van Wallace Stegner. Door de uitgever aangeprezen als het 'aangrijpende verhaal' over twee bevriende stellen die worstelen met loyaliteit, tragische gebeurtenissen en conflicten.

Een opvallende keuze is ook Het duikerspak en de vlinder van Jean-Dominique Bauby. De in 1997 overleden Franse journalist beschrijft zijn leven na een beroerte, waardoor hij al zijn motorische functies verloor. Knipperen met zijn linkeroog was het enige dat hij nog kon. Clinton kijkt volgens zijn woordvoerder vooral uit naar het lezen van dit boek.

De president staat bekend als een boekenverslinder. Hij heeft enige schade in te halen. Vorig jaar zomer kwam hij amper aan lezen toe. Hij zat toen tot over zijn oren in de Lewinsky-affaire en had de handen vol aan het redden van zijn huwelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden