Clinton getuigt in zaak Lewinsky

De Amerikaanse president Bill Clinton is bereid te getuigen in de zaak Monica Lewinsky. Federaal aanklager Ken Starr onderzoekt of de president onder ede heeft gelogen over een vermeende relatie met de voormalige Witte Huis-stagiaire....

Van onze medewerker

NEW YORK

De afgelopen zes maanden heeft Clinton telkens halsstarrig geweigerd om voor de grand jury vragen te beantwoorden. Vrijdag maakte zijn woordvoerder echter bekend dat Clintons advocaat en Starr onderhandelingen voeren over de voorwaarden voor een eventuele getuigenis.

Die zou op zijn vroegst volgende week kunnen plaatsvinden. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de Amerikaanse president zich persoonlijk bij de federale rechtbank zal melden. De verwachting is dat hij in het Witte Huis zal worden ondervraagd.

Wat hij zegt, wordt dan voorgelezen of op video getoond aan de grand jury, die na afsluiting van het onderzoek moet bepalen of Clinton gerechtelijk kan worden vervolgd. Tijdens zijn getuigenis in de Paula Jones-affaire ontkende Clinton onder ede een seksuele relatie met Lewinsky te hebben gehad.

Ook Lewinsky ontkende dit, maar uit heimelijk opgenomen telefoongesprekken tussen de stagiaire en haar collega Linda Tripp ontstond de indruk van het tegendeel. Clinton zou derhalve meineed hebben gepleegd. Aanklager Starr wil ook weten of de president Lewinsky tot het plegen van meineed heeft aangezet.

Donderdag lekte informatie naar buiten over de getuigenis van een lid van de geheime dienst, die over de veiligheid van de president waakt. De agent zou Clinton met Lewinsky in een kamertje nabij het Oval Office hebben aangetroffen, al was naar verluidt geen sprake van een compromitterende situatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden