Clinton geplaagd door verhaal schandaalblad

Juist nu de Senaat zich opmaakt voor een impeachment-proces tegen president Clinton, is er weer een spook komen opduiken uit Clintons verleden....

BERT LANTING

Van onze correspondent

Bert Lanting

WASHINGTON

De moeder van het jongetje, Bobbie Ann Williams, beweert al jaren dat de 13-jarige Danny een zoon van Clinton is. De geruchten dat Clinton een kind had verwekt bij de zwarte prostituee doken al tijdens de verkiezingscampagne van 1992 op, maar werden toen weggewuifd door medewerkers van Clinton.

De zaak is opnieuw aangezwengeld door het schandaalblad Star, dat Williams kennelijk heeft aangeboden te betalen voor het DNA-onderzoek in de hoop dat het een herhaling wordt van de Lewinsky-affaire. Speciaal aanklager Starr wist daarin via een DNA-onderzoek aan te tonen dat de zaadvlekken op Lewinsky's jurk van de president waren.

Volgens Williams heeft Clinton in de tijd dat hij nog gouverneur van Arkansas was zeker dertien keer van haar diensten gebruik gemaakt. Ze zou ook een paar keer met enkele andere prostituees zijn ingehuurd voor orgieën met de gouverneur. Clinton heeft altijd ontkend dat hij Williams ooit heeft ontmoet.

Volgens Drudge, die ook als eerste melding maakte van de Lewinsky-affaire, is de Star van plan de resultaten van het onderzoek volgende week op een persconferentie te presenteren.

Wat er ook waar is van de beschuldigingen, ze komen op een uiterst ongunstig moment voor Clinton. Republikeinse en Democratische senatoren zijn juist bezig te overleggen hoe de Senaat de impeachment-procedure tegen Clinton moet aanpakken.

De Senaat komt morgen weer voor het eerst bijeen sinds de Congresverkiezingen. Verwacht wordt dat de impeachment-procedure eind deze week al in gang wordt gezet met de beëdiging van opperrechter Rehnquist. Hij krijgt de leiding over het proces in de Senaat. Verder worden ook de senatoren ingezworen als juryleden. Het proces kan dan komende week maandag al beginnen.

De leider van de Republikeinen, senator Trent Lott, en zijn Democratische collega Tom Daschle pleiten echter voor een versnelde procedure in plaats van een proces. Volgens hen is er toch onvoldoende steun in de Senaat voor het voorstel Clinton af te zetten wegens het plegen van meineed in de Lewinsky-affaire. Daarom is het beter zo snel mogelijk te stemmen over een formele berisping van de president, vinden zij.

Binnen de Republikeinse fractie bestaat echter verzet tegen deze aanpak. Enkele conservatieve Republikeinse senatoren vinden dat de Senaat volgens de grondwet wel verplicht is een proces tegen de president te voeren.

Het is heel goed mogelijk dat ook andere, meer gematigde Republikeinen zich nu, naar aanleiding van de nieuwe geruchten over Clintons seksuele escapades, zullen keren tegen het voorstel een proces te omzeilen.

Als de nieuwe beschuldigingen waar blijken, wordt Clintons positie uiterst hachelijk. In dat geval zou de stemming in de Senaat zich wel eens tegen hem kunnen keren, ook al heeft deze zaak formeel niets met de impeachment-procedure te maken. Zeker is dat Clinton dan onder zware druk komt te staan om af te treden.

In het Congres gaan ook steeds meer stemmen op de State of the Union, de jaarlijkse 'troonrede' van de president, uit te stellen. Het is de bedoeling dat Clinton de beide kamers van het Congres 19 januari toespreekt, maar veel Congresleden vinden dat ongepast als er een impeachment-proces tegen de president loopt.

De Williams-affaire lijkt verdacht veel op een intrige uit Primary Colors, de sleutelroman van voormalig Newsweekjournalist Joe Klein over Clintons campagneperikelen. Daarin komt Kleins held, gouverneur Stanton, in de problemen door geruchten dat hij een kind heeft verwekt bij een zwart meisje. Stanton redt zich er uiteindelijk uit door te knoeien met de DNA-proef.

Klein ontkende gisteren tegenover de schandaalkrant New York Post dat hij zich door de Williams-affaire had laten inspireren. Hij hamerde erop dat zijn boek 'pure fictie' is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden