Clinton gaat toch WO II in Moskou herdenken

Na opvallend lang aarzelen heeft president Clinton besloten de uitnodiging om in Moskou de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog bij te wonen aanvaard....

Van onze correspondent

WASHINGTON

Clinton heeft daartoe besloten nadat president Jeltsin was ingegaan op de Amerikaanse voorwaarde het vertoon van militair materieel in verband met de oorlog in Tsjetsjenië tot een minimum te bepreken.

Meteen na de herdenkingsfestiviteiten zullen Clinton en Jeltsin bijeenkomen voor een halfjaarlijkse Russisch-Amerikaanse top. De ministers van Buitenlandse Zaken, Christopher en Kozyrev, komen binnenkort bijeen om de agenda van de bijeenkomst te bepalen. Nu al staat vast dat de gesprekken gedomineerd zullen worden door de uitbreiding van de NAVO, Bosnië, Tsjetsjenië en de Russische steun bij de bouw van een kerncentrale in Iran.

Voor en achter de schermen heeft president Jeltsin de afgelopen maanden aangedrongen op de komst van Clinton naar Moskou. De Russische regeringsleider was door de oorlog in Tsjetsjenië in toenemende mate in een isolement gekomen. De regering-Clinton beschouwt Jeltsin nog steeds als de enige, democratische gekozen, politicus die in staat is de politieke en economische hervormingen voort te zetten.

In het Amerikaanse Congres wordt dit beleid door een groeiend aantal leden bekritiseerd. Ook bij senatoren als Dole, die Jeltsin in een heel vroeg stadium steunden, groeien de twijfels over de Russische president.

In de aanloop naar het bezoek aan Moskou (9 tot 11 mei) moet blijken wat Clinton in de gesprekken met Jeltsin kan bereiken. De Amerikaanse president zal de top zeker aangrijpen om het verzet van Rusland tegen de uitbreiding van de NAVO te verminderen.

Vanwege de reis naar Moskou en vervolgens naar Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, kan Clinton niet bij de herdenkingsfestiviteiten in Londen en Parijs zijn. Volgens de woordvoerder van het Witte Huis mag er geen verband gelegd worden tussen Clintons afwezigheid in Londen en Parijs en de transatlantische conflicten over Sinn Fein-leider Gerry Adams, spionerende CIA-agenten in Parijs en de ontvangst van Fidel Castro op het Elysee Paleis. Met de Britse premier Major, die begin april naar Washington komt, is het conflict bijgelegd en de spanningen met Frankrijk behoren tot een vast en overbekend patroon. Vice-president Gore zal Clinton vervangen bij de herdenkingsplechtigheden in Londen, Parijs en Berlijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.