Clinton erkent 'ongepaste fysieke relatie' met Lewinsky

In een getuigenis die meer dan vijf uur in beslag nam, heeft de Amerikaanse president Bill Clinton toegegeven 'een ongepaste, fysieke relatie' met Monica Lewinsky te hebben gehad....

Van onze medewerker

Tim Overdiek

NEW YORK

De verwachte bekentenis deed Clinton gisteravond voor de grand jury, die onder leiding van federaal aanklager Kenneth Starr onderzoekt of de president onder ede heeft gelogen. Zijn uitspraken staan haaks op Clintons pertinente ontkenning in de - geseponeerde - Paula Jones-zaak.

In een korte reactie na afloop van de zitting sprak Clintons advocaat David Kendall de hoop uit dat 'deze waarheidsgetrouwe getuigenis een eind zal maken aan het vier jaar durende onderzoek van federaal aanklager Kenneth Starr, dat is geculmineerd in een onderzoek naar het privéleven van de president'.

De getuigenis eindigde vanmorgen tegen half één Nederlandse tijd, en werd vanochtend om vier uur gevolgd door een persoonlijke verklaring van de president aan het volk. Naar verwachting zou hij om vergiffenis van de Amerikanen vragen. De NOS zal de uitzending van Clintons verklaring vanochtend om 7 uur en om 8 uur op Nederland 1 herhalen. Vandaag gaat het gezin Clinton op vakantie.

De getuigenis verliep maandag als een geheime militaire operatie. Stap voor stap, minuut na minuut deden de Amerikaanse media verslag van een gebeurtenis die zich achter hermetisch gesloten deuren voltrok.

De nieuwszenders onderbraken 's middags de dagelijkse soaps om stil te staan bij wat tot 'een historisch moment' werd bestempeld. Om één minuut voor één plaatselijke tijd begon voor het eerst in de geschiedenis een Amerikaanse president aan zijn getuigenis voor een grand jury.

Met de camera's onophoudelijk gericht op het Witte Huis, waar Clinton zich bevond, en op de federale rechtbank, waar de 23 juryleden zetelden, kwamen commentatoren met een stortvloed aan speculaties. Het nationaal belang was duidelijk: Betekent de pijnlijke bekentenis dat Clinton zijn conclusies moet trekken?

Dominee Jesse Jackson was zondagavond laat bij de Clintons op bezoek om steun te geven.

De voormalige Democratisch presidentskandidaat Jackson kwam op verzoek van dochter Chelsea. 'Bill heeft een gevoel van schaamte', zei Jackson over de president. 'En zijn vrouw Hillary voelt zich vernederd.'

Het kan nog weken duren voordat Starr zijn onderzoek afrondt. Behalve zijn bevindingen over de Lewinsky-affaire moet hij ook conclusies over de Whitewater-zaak formuleren. Dat rapport wordt naar het Huis van Afgevaardigden gestuurd, dat moet beslissen of er reden is voor hoorzittingen, die tot aftreden van de president kunnen leiden.

De Republikeinse senator Orrin Hatch greep de gelegenheid aan om de politieke druk op zijn minst stevig op te voeren. 'Dit is misbruik van macht. Liegen onder ede, de rechtsgang blokkeren. Hier kunnen we echt niet zomaar aan voorbijgaan', aldus Hatch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden