Clinton en senator Warren voor het eerst samen op campagne

Hillary Clinton en senator Elizabeth Warren, die wordt genoemd als een mogelijke vicepresidentskandidaat, hebben maandag voor het eerst samen campagne gevoerd. Het tweetal viel tijdens een toespraak in Cincinnati, in de cruciale staat Ohio, Donald Trump hard aan. Een deel van het publiek zwaaide met borden met daarop de tekst 'Girl Power'.

Clinton en senator Warren tijdens de bijeenkomst in Ohio. Beeld EPA

Warren, zo werd vorige week bekend, maakt deel uit van een klein groepje politici dat door Clintons campagne serieus wordt overwogen als running mate.

Hoewel de Democraten in 1984 voor het eerst een vrouwelijke vicepresidentskandidaat kozen, is een geheel vrouwelijke ticket nog nooit voorgekomen. Warren, die al weken Trump keihard aanvalt onder andere op Twitter, nam de miljardair flink op de hak. Naar verluidt zoekt Clinton een running mate die tijdens de campagne Trump hard onderuit kan halen, zodat zij een meer gematigde, presidentiële toon kan aanslaan.

Warren noemde Trump onder andere een 'kleine, onzekere sloddervos' , een 'heetgebakerde pestkop' en een 'engerd die je in de grond stampt om te krijgen wat hij wil'. De senator wordt door de miljardair vaak 'dwaas' genoemd maar op het podium in Ohio sloeg ze terug.

'Wil je zien wie er dwaas uitziet?', vroeg ze het publiek, wijzend op de baseballcaps die Trump steeds draagt met de slogan 'Make America great again'. Warren: 'Kijk maar naar hem.' Clinton was tevreden toen ze daarna het podium opkwam. 'Ik hou ervan hoe ze het bloed onder zijn nagels kan halen', zei Clinton lachend over Warren. In de Amerikaanse media vroegen deskundigen zich meteen af of dit een eerste serieuze auditie van Warren was voor de positie van running mate. Ook zou het optreden bedoeld zijn om te kijken hoe het tweetal overkwam bij de kiezers.

Girl Power

Aan de speculaties over senator Elizabeth Warren als running mate van Hillary Clinton komt maar geen einde. Maar is supermacht Amerika er wel klaar voor om geleid te worden door twee vrouwen? En gaat Clinton de gok wagen? Lees in dit stuk van Volkskrant-verslaggever Stieven Ramdharie over de voor-en nadelen van Warren.

Short list

Op de shortlist van Clinton staat behalve de progressieve Warren ook senator Tim Kaine en de latino-minister van Volkshuisvesting Julian Castro. Clintons rivaal Bernie Sanders staat niet op de lijst.

De Clinton-campagne heeft inmiddels contact opgenomen met de handvol kandidaten die nu worden overwogen. Zij zullen binnenkort worden gehoord door haar team dat op zoek is naar een geschikte running mate. Ook moeten de kandidaten informatie overdragen, onder andere over hun verleden.

Senator Sherrod Brown uit Ohio werd ook lange tijd overwogen maar het is onduidelijk of hij nog steeds een serieuze kandidaat is. Hetzelfde geldt voor senator Corey Booker uit New Jersey.

Sommige adviseurs van Clinton vinden dat ze een gematigde centrumkandidaat moet kiezen en niet Warren. Vanwege de impopulariteit van Trump zou Clinton zo veel onafhankelijke en Republikeinse kiezers voor zich winnen. Senator Kaine is zo'n gematigde kandidaat.

Zoektocht Clinton

Senators en gouverneurs worden gewikt en gewogen, hun verleden wordt onderzocht. Zelfs een vrouwelijke ticket, met senator Elizabeth Warren, is voor Hillary Clinton een optie. Al is de kans hierop niet erg groot. Wie wordt Hillary Clintons kandidaat voor het vicepresidentschap?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.