Clinton en Sanders hard in de aanval in Democratisch debat

Hillary Clinton en Bernie Sanders botsten zondagavond hard met elkaar, tijdens het laatste Democratische debat voor de voorverkiezingen beginnen in Iowa. Clinton moest in de verdediging toen Sanders haar van links aanviel, onder meer vanwege haar banden met Wall Street en met  zorgverzekeraars.

Martin OMalley (links), Hillary Clinton en Bernie Sanders. Beeld getty
Martin OMalley (links), Hillary Clinton en Bernie Sanders.Beeld getty

Het is tekenend voor de koers die de Democraten op dit moment varen: de felste discussies gingen over de vraag of Amerika naar links moet of verder naar links. Clinton was ineens relatief behoudend, tegenover Sanders de vernieuwer.

En de felheid was ook tekenend voor de oplopende spanning in de Democratische race. Volgens de peilingen volgt Sanders koploper Clinton op de voet in Iowa, en gaat hij winnen in New Hampshire. Landelijk heeft Clinton, met dank aan zwarte kiezers, nog wel een voorsprong van 25 procentpunten op Sanders, zo bleek dit weekeinde uit een peiling van NBC en The Wall Street Journal.

Sanders won twee belangrijke discussies zondagavond op punten. Hij wees op de honderdduizenden dollars die Clinton heeft opgehaald met lezingen voor grote banken - voor Sanders een bewijs 'hoe corrupt het systeem is'. Sanders wil een oude wet in ere herstellen om de banken op te splitsen, Clinton denkt dat ze genoeg heeft aan de door Obama opgestelde Dodd-Frank wet.

Clinton zei dat er 'geen licht zit' tussen haar plannen en die van Sanders, maar werd daarover terechtgewezen door de derde kandidaat, oud-gouverneur Martin O'Malley van Maryland, die zelf kansloos is maar zo min of meer de rol van onpartijdige scheidsrechter speelde. 'Kom op, dat is niet waar', zei hij.

Door elkaar schreeuwen

Een discussie over gezondheidszorg leidde tot een door elkaar schreeuwende Clinton en Sanders. Sanders lanceerde vlak voor het debat een nieuw plan, waarmee hij de zorgverzekeringen volledig onder de paraplu van de overheid wil plaatsen. Dat zou de kosten voor de zorg sterk omlaag moeten brengen, al zouden de belastingen wel stijgen.

Clinton noemde dat een aanval op Obamacare; zij wil voortbouwen op het systeem dat door de huidige president met pijn en moeite is gelanceerd, en dat tot 17 miljoen extra verzekerde Amerikanen heeft geleid. Clinton denkt dat een nieuwe vernieuwing te veel gevraagd is.
Maar Sanders beet zich vast. Hij wees erop dat ondanks Obamacare nog steeds 29 miljoen Amerikanen níet verzekerd zijn, en dat Amerikanen per hoofd van de drie keer zo veel voor hun zorg betalen als Britten. 'We worden afgezet!', zei hij.

Subtiel wees hij ook nu weer op de honderdduizenden dollars die Clinton voor lezingen heeft gekregen van de zorgsector, die niet slechter is geworden van Obamacare.

Obama's erfgoed
Clinton verschool zich tot drie keer toe achter de rug van president Obama: steeds zei ze zijn beleid te willen voortzetten (zelfs zijn buitenlandse beleid, terwijl ze als minister van Buitenlandse Zaken wel degelijk met hem van mening verschilde). Ze lijkt zich daarmee expliciet te willen opwerpen als verdediger van zijn erfgoed.

De discussie over wapenbeleid won Clinton wel: Sanders heeft daarin geen goed stemverleden. Maar hij is wel gedraaid, en heeft afstand genomen van een wet die immuniteit voor de wapenindustrie garandeert.

Bernie Sanders wees subtiel op de honderdduizenden dollars die Clinton voor lezingen heeft gekregen van de zorgsector. Beeld afp
Bernie Sanders wees subtiel op de honderdduizenden dollars die Clinton voor lezingen heeft gekregen van de zorgsector.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden