Clinton en Blair willen niet verder met Milosevic

Het gaat er steeds meer op lijken dat de Joegoslavische president Milosevic wat het Westen betreft niet meer te handhaven is als president van Joegoslavië....

Soortgelijke geluiden komen van minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright en de Britse premier Tony Blair. Volgens de laatste heeft het Westen een groot probleem als Milosevic aanblijft. 'Op de lange termijn moeten we er zeker van zijn dat deze man deze regio niet meer kan terroriseren', zei Blair.

De VS houden er rekening mee dat de Serviërs tienduizenden, mogelijk zelfs honderdduizend, jonge etnisch-Albanese mannen hebben gedood. Milosevic is 'dan ook zeker het belangrijkste doel voor een onderzoek', aldus David Scheffer, Amerikaans gezant voor oorlogsmisdaden.

De NAVO heeft zondag het grootste aantal luchtaanvallen op Joegoslavië uitgevoerd op één dag. Binnen een etmaal werden vijfhonderd missies uitgevoerd. Vooral raffinaderijen en bruggen zouden zijn vernietigd. Volgens de Servische media kwamen acht mensen om het leven. Ook werden een oliedepot en een kunstmestfabriek in Pancevo, in de omgeving van Belgrado, gebombardeerd. In Batajnica, waar een lagere school werd getroffen, werd volgens de Servische autoriteiten een driejarig meisje gedood.

De NAVO heeft zondag Bulgarije toestemming gevraagd om tijdens de bombardementen van zijn luchtruim gebruik te maken. De Bulgaarse president Petar Stoyanov reist later deze week naar Brussel met de NAVO te overleggen over de veiligheid van Bulgarije.

Balkantop

De Franse president Chirac heeft zaterdag de Amerikaanse president Clinton de suggestie gedaan een top te organiseren voor de buurlanden van Joegoslavië. De ontmoeting, in het kader van het 50-jarig bestaan van de NAVO, zou moeten plaatsvinden in Washington. Onderwerp van gesprek: de problemen die worden veroorzaakt door de oorlog om Kosovo.

Vice-premier voor krijgsraad

De Joegoslavische militaire politie wil de Montenegrijnse vice-premier Novak Kilibarda voor de krijgsraad slepen. In een aanhoudingsbevel dat zondag is verspreid, wordt Kilibarda verweten dat hij herhaaldelijk oproepen van de militaire rechters om te verschijnen heeft genegeerd. Kilibarda zei in februari in een kranteninterview dat Montenegrijnen dienst moeten weigeren en het water en de elektriciteit van federale kazernes moeten afsnijden als er een conflict zou komen tussen Montenegro en de federatie.

Banktegoeden Milosevic

Zwitserland heeft aan Frankrijk documenten beschikbaar gesteld in verband met een onderzoek naar een medewerker van Milosevic. Een oud-directeur van de Frans-Joegoslavische Bank in Parijs zou in 1996 bijna zeven miljoen gulden hebben ondergebracht bij Zwitserse banken. De rekeningen stonden op naam van de vrouw en een dochter van Milosevic.

Verkrachtingen

Zweden wil dat er een onderzoek wordt ingesteld naar de beweringen dat er in Kosovo stelselmatig vrouwen worden verkracht door Servische militairen. Verdachten zouden terecht moeten staan voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden