Clinton doorstaat eerste verkiezingsdebat glansrijk

Presidentskandidate Hillary Clinton is de verrassende winnaar van het eerste Democratische verkiezingsdebat, dinsdagavond in Las Vegas. Met een paar goed geplaatste aanvallen drong ze haar opgerukte tegenstrever Bernie Sanders in het defensief. Ook lijkt ze de deur te hebben dichtgegooid voor de eventuele kandidatuur van vice-president Joe Biden.

Michael Persson
Hillary Clinton en Bernie Sanders gisteren na het debat. Beeld afp
Hillary Clinton en Bernie Sanders gisteren na het debat.Beeld afp

Clinton beleefde volgens de Washington Post 'de beste twee uur van haar campagne'. Ze controleerde het debat, scherp en ontspannen, en wist zich te positioneren als de meest geïnformeerde, meest presidentiële Democratische kandidaat.

Dat is verrassend te noemen. Clinton weet de kwestie van de onveilige e-mailserver tijdens haar ministerschap maar niet van zich af te schudden, en moet volgende week in Washington voor een commissie verschijnen die de dramatische val van de Libische ambassade in 2012 onderzoekt. Daarnaast leek een zekere Clinton-moeheid haar parten te spelen, waardoor senator Sanders uit Vermont de laatste twee maanden sterk was gestegen in de peilingen. Dat leidde tot nauwelijks verholen paniek in de partijtop, en grote druk op vicepresident Joe Biden om zich ook kandidaat te stellen.

Maar Clinton stond vol zelfvertrouwen op het podium, het stralende middelpunt tussen vier wat doffe mannen (ook Jim Webb, Lincoln Chafee en Martin O'Malley stonden op het podium) die ook president willen worden. Sanders, haar belangrijkste tegenstrever, maakte lang niet zo veel indruk als tijdens zijn verkiezingsbijeenkomsten de afgelopen weken. Tot twee keer toe haperde hij tijdens het uitspreken van zijn volautomatische oneliners. Vaak kwam hij uit bij een tirade tegen de 'miljonairs en miljardairs' die het land naar hun hand zetten.

De Democratische presidentskandidaten Bernie Sanders (links) en Hillary Clinton. Beeld reuters
De Democratische presidentskandidaten Bernie Sanders (links) en Hillary Clinton.Beeld reuters
Clinton presenteert zich als de meest presidentiële Democratische kandidaat. Beeld afp
Clinton presenteert zich als de meest presidentiële Democratische kandidaat.Beeld afp

Sanders werd door Clinton hard aangevallen over zijn vuurwapenstandpunt, de zwakste plek in het stevige linkse harnas van de socialist. Als volksvertegenwoordiger in Washington stemde hij tegen een wet die vijf dagen tijd biedt voor een antecedentenonderzoek bij de aankoop van een pistool of geweer. 'Vijf keer stemde je tegen', zei Clinton, die er bovendien op wees dat Sanders vóór een wet stemde die voorkomt dat wapenhandelaren aansprakelijk kunnen worden gesteld voor misbruik van hun producten. 'Het was ingewikkeld', zei Sanders. 'Ik vond het helemaal niet zo ingewikkeld', zei Clinton, die zich als senator tegen de wet verzette.

undefined

'Dankje, Bernie!' Beeld afp
'Dankje, Bernie!'Beeld afp

'Wij zijn Denemarken niet'

Clinton scoorde ook een punt toen Sanders Denemarken als voorbeeld stelde voor het land. 'Wij zijn Denemarken niet. Wij zijn de Verenigde Staten van Amerika!' Daarmee deed ze Sanders' Europees aandoende speerpunten zoals vergaande inkomensnivellering en gratis universitair onderwijs af als onrealistisch. 'Ik ben ook progressief, maar ik ben een progressief die graag dingen voor elkaar krijgt.'

Toch was het door CNN georganiseerde debat veel vriendelijker (sommigen zeggen: saaier) van toon dan de twee Republikeinse tv-debatten tot dusver. En beleefder: de vijf kandidaten zijn het op veel punten eens. De groeiende ongelijkheid is voor alle Democratische kandidaten het belangrijkste thema; daarnaast staan onderwijs, gezondheidszorg, de lange gevangenisstraffen en klimaatverandering hoog op de agenda, met kleine verschillen tussen de kandidaten.

Typerend was de kwestie van de onveilige privé-emailserver, die Clinton gebruikte toen zij minister van Buitenlandse Zaken was. Deze 'fout', die wordt onderzocht door de FBI, deed Clinton dat af als een Republikeins aanvalswapen om haar in diskrediet te brengen.

Daarop zei Sanders dat het Amerikaanse volk 'sick and tired' is van die 'damned e-mails', en niets meer wil horen van dat schandaal. Clinton lachte breed, en schudde Sanders enthousiast de hand. 'Dank je, Bernie!'
Toen Lincoln Chafee daar toch op doorging, vroeg debatleider Anderson Cooper of Clinton nog wilde reageren. 'Nee', zei ze simpelweg, wat haar een groot applaus opleverde. De vraag is of ze in een debat met de Republikeinen (die Clinton haar belangrijkste vijand noemde) ook zo gemakkelijk zal wegkomen.

Promotiemateriaal voor presidentskandidaat Sanders. Beeld afp
Promotiemateriaal voor presidentskandidaat Sanders.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden