Clinton brengt Hillary in lastig parket

Als president Clinton zijn vrouw Hillary een politieke dienst heeft willen bewijzen door gratie te verlenen aan een groep Puertoricaanse terroristen, heeft hij zich lelijk vergist....

De president bood de FALN-leden, die sinds begin jaren tachtig vastzitten na een reeks bomaanslagen, vorige maand gratie aan. Voorwaarde was dat ze het gebruik van geweld zouden afzweren en alle contacten met het FALN zouden verbreken. Twaalf leden van de FALN (de afkorting staat voor Strijdkrachten voor de Nationale Bevrijding) namen het aanbod aan, twee andere Puertoricaanse gevangenen wezen het af.

Clintons gebaar lokte in Republikeinse kringen felle kritiek uit. Critici van de president klaagden dat hij het aanbod had gedaan om de grote Puertoricaanse gemeenschap in New York te paaien en zo zijn vrouw te helpen bij haar verkiezingscampagne voor de Senaat.

Ook enkele vooraanstaande Democraten, onder wie de liberale senator Joseph Biden, keerden zich tegen het gratie-aanbod.

Onder druk van de aanzwellende kritiek besloot Hillary Clinton eind vorige week in het openbaar afstand te nemen van haar man. Ze noemde zijn besluit de FALN-leden gratie aan te bieden een 'fout' en zei dat hun aarzelende reactie 'boekdelen sprak'.

Hillary Clinton liet later weten dat ze wel voor vrijlating was als de gevangenen met de voorwaarden zouden instemmen, maar de schade was toen al aangericht. In de Spaanstalige gemeenschap werd boos gereageerd op het 'verraad' van de First Lady.

De Democratische afgevaardigde Jose Serrano uit New York dreigde meteen woedend de steun voor Hillary Clintons kandidatuur voor de Senaat op te zeggen.

De First Lady probeerde de afgelopen dagen verwoed de scherven aan elkaar te lijmen met een reeks telefoontjes naar strategische figuren in de Puertoricaanse gemeenschap. Maar het leek niet veel te helpen. Een van de andere leiders, Fernando Ferrer, zei dat hij Hillary Clinton had uitgelegd dat zij 'een enorme fout' had gemaakt.

De Republikeinen keken handenwrijvend toe. 'President Clinton had het aanbod nooit moeten doen. Maar ze hebben de gok gewaagd en vervolgens hun handen gebrand en toen probeerden ze terug te krabbelen', constateerde de Republikeinse senator Mitch McConnell glunderend.

Ook Hillary Clintons rivaal, burgemeester Giuliani van New York, kon het niet nalaten zout in de wonden te wrijven. Hij vergeleek de First Lady met iemand die het 'zinkende schip' probeert te verlaten.

De Republikeinen klagen dat Clintons gebaar een aanmoediging is voor terroristen. Bij de bomaanslagen die de FALN, die voor onafhankelijkheid van de eilandengroep is, in de jaren zeventig pleegde kwamen zes mensen om. Het FALN heeft overigens weinig steun in Puerto Rico. Bij de jongste verkiezingen stemde slechts 3 procent van de kiezers voor onafhankelijkheid.

Advocate Jan Susler leverde gisteren echter kritiek op het feit dat niet alle FALN-leiders zijn vrijgelaten. Volgens haar zijn zij politieke gevangenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden