Cliniclown bevordert dat het embryootje blijft zitten

Een internationale conferentie van vruchtbaarheidsdeskundigen. Daar moet iets moois uit voortkomen. En inderdaad. Afgelopen dinsdag werden we vanuit Praag opgeroepen ons wat meer voort te planten....

Volgens hem moet er een ‘vruchtbaarheidsbureau’ komen dat de bevolkingsgroei moet stimuleren. Hoe? Het probleem is namelijk dat vrouwen op steeds latere leeftijd aan kinderen willen beginnen, en vaak lukt dat dan niet meer. De oplossing, zegt Fauser, is grootschalige toepassing van IVF, op kosten van de overheid. IVF is duur maar betaalt zich dubbel en dwars terug, voorspelt hij.

‘We weten wat iedere oudere erbij straks kost. Eenzelfde soort berekening kun je loslaten op ieder kind dat niet wordt geboren.’ Zijn Britse collega Bill Ledger heeft die som al gemaakt. Een geslaagde IVF-behandeling kost in Engeland achtduizend euro, vertelde hij in Praag, terwijl een Brits staatsburger de overheid netto honderdduizend euro oplevert.

Natuurlijk gun ik iedere arts een bloeiende IVF-praktijk. Maar ik denk niet dat het verstandig is de overheid aan te moedigen dergelijke rekensommetjes te maken. Dan kan de overheid net zo goed nalaten extra inkomsten te genereren en juist gaan snijden in de uitgaven. Ouderen kosten geld, Fauser zegt het zelf. Straks krijgen we een ‘ouderenbureau’ dat vriendelijk komt vragen hoe lang we nog van plan waren door te leven.

Tijdens diezelfde conferentie vertelde de Israëlische arts Shevach Friedler dat de kans op een succesvolle IVF-behandeling fiks stijgt als de vrouwen voor en na de behandeling een paar keer bezoek krijgen van een cliniclown. ‘Een gezonde dosis humor’, aldus Friedler (die regelmatig geschminkt zijn ronde maakt), verdubbelt de kans dat het embryootje blijft zitten. De helft van de vruchtbaarheidsartsen kan dus vervangen worden door cliniclowns. Die mogen dan ook op die vruchtbaarheidsconferenties komen. Lijkt me een hele verbetering.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden