Clingendael: VS en Rusland kunnen niet zonder elkaar

Het blauwtje dat de Russische president Vladimir Poetin liep toen de Amerikaanse president Barack Obama woensdag zijn afspraak met hem annuleerde, was niet goed voor de relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland. Maar 'we moeten het ook niet overdrijven'. Dat vindt VS-deskundige Willem Post van Instituut Clingendael. 'Obama heeft vooral zijn spierballen laten zien.' Hoewel de relatie tussen de Russen en Amerikanen de laatste tijd bergafwaarts gaat, kunnen de landen wel wat hebben.

redactie
President Barack Obama en president Vladimir Poetin Beeld reuters
President Barack Obama en president Vladimir PoetinBeeld reuters

Post benadrukt dat Amerika en Rusland elkaar nodig hebben en dat de enorme druk uit de Koude Oorlog-tijd is verdwenen. 'Niet langer draait de hele wereld om deze twee landen. Het zwaartepunt verschuift heel voorzichtig naar hun samenwerking met Azië.' Een topontmoeting blijft belangrijk, maar door één venijnige uithaal stort niet het hele bouwwerk van internationale betrekkingen in. 'Er zijn nu in elk geval meer actoren in het spel.'

Snowden is een speldenprik
Ondanks onder meer de ruzie over klokkenluider Edward Snowden noemt Post Obama's annulering 'een speldenprik'. Post: 'Het verbaast me niets, als er toch een zogenaamd spontane ontmoeting komt. Obama heeft even het machogedrag vertoond dat Poetin regelmatig laat zien.'

Zo'n actie viel volgens hem al langer te verwachten: de zaak-Snowden was alleen de druppel die de emmer deed overlopen. De expert vergelijkt de relatie met een huwelijk 'waarin eigenlijk weinig meer gecommuniceerd wordt.' Maar hoe je het ook wendt of keert, de landen kunnen niet zonder elkaar. De komende jaren blijft dat zo, denkt Post.

'Alleen al qua economie en nucleaire wapens. Wat kosten en veiligheid betreft, is het in beider belang om die overdaad aan wapens af te bouwen. Daarvoor heb je onderling vertrouwen nodig.' Ook wegens bijvoorbeeld Syrië kunnen de landen het zich niet permitteren om langs elkaar heen te leven. Maar dat weet het tweetal maar al te goed, stelt Post.

'Obama benadrukte laatst nog het belang van de relatie. En hij had ook kunnen besluiten niet naar de G20-top in Sint-Petersburg te gaan', zegt Post. Rusland had Snowden onbeperkt asiel kunnen verlenen, maar met het eenjarige visum houdt Poetin ruimte in het diplomatieke verkeer. En op de achtergrond gaat het overleg gewoon door: vrijdag ontmoeten de ministers van Buitenlandse Zaken elkaar. Post: 'Daarin zal waarschijnlijk benadrukt worden hoe belangrijk de banden zijn."

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden