Cliënt tegen advocaat

Advocaten ontvangen in toevoegingszaken gemiddeld een beloning van 120 gulden bruto per uur. Volgens deskundigen ligt de kostprijs van een advocatenkantoor op tenminste 190 gulden per uur....

Ongetwijfeld speelt de besloten wijze waarop geschillen met cliënten worden afgehandeld een rol bij dit negatieve imago. Voor geschillen over declaraties bijvoorbeeld bestaat een vrij omslachtige procedure via de Deken van de Orde van Advocaten. Ook de beroepsgroep zelf vindt inmiddels dat dat anders moet.

De Orde van Advocaten heeft aan de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken verzocht een aparte geschillencommissie voor de advocatuur in het leven te roepen. De commissie krijgt een onafhankelijke voorzitter, die wordt geflankeerd door een lid namens de Consumentenbond en een lid namens de Orde. De burger zal daar terecht kunnen met zijn klachten over de dienstverlening, de declaratie en de prestatie zelf.

De geschillencommissie krijgt ook de mogelijkheid een schadevergoeding te bepalen tot een maximum van 25 duizend gulden. Met name deze mogelijkheid om op betrekkelijk eenvoudige wijze schade te vorderen, kon wel eens flink aanzuigend gaan werken. Kosteloos is de procedure niet. Het griffierecht zal, afhankelijk van het belang van de zaak, variëren tussen 200 en 750 gulden. Nog dit jaar hoopt de Orde in één ressort met een proef te starten.

Uit het jaarverslag van de Stichting Geschillencommissies blijkt een klachtentotaal van 8300 in 1997, met een toename van 12 procent ten opzichte van 1996. De burger lijkt met de jaren ten prooi te vallen aan stijgend en ongeremd klachtgedrag. Een plaats voor de advocatuur in de topdrie naast reizen en natwas is niet denkbeeldig. Wel een beetje treurig.

Yvonne Berkeljon

De auteur is advocaat in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden