Clickfonds-verdachte was haar geheime coderekening 'vergeten'

In 1956 had ze op de kinderen van meneer Bangert gepast. Dertig jaar later stond ze opeens op de stoep van zijn bank, want die 160 duizend gulden thuis onder de vloer gaf onrust....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Meneer Bangert of een andere meneer, dat weet ze even niet meer, zei dat er over dat bedrag geen belasting hoefde te worden betaald. De bank zou het keurig voor haar beleggen.

Eind 1997 vindt de FIOD tijdens een huiszoeking bij Bank Bangert Pontier (BBP) in Amsterdam een lijst met houders van coderekeningen bij de Luxemburgse bank Codalux. Op de lijst prijkt ook de naam van mevrouw T., met daarachter de vermelding dat er op die rekening 706 duizend gulden zou staan. Tijdens de verhoren houdt de weduwe echter vol dat het geld destijds is opgegaan.

Kortgeleden is evenwel het geweten van mevrouw T. gaan spreken. Donderdag bekende ze voor de rechtbank in Amsterdam dat ze het geld in 1996 heeft overboekte naar een andere bank in Luxemburg. Ze zegt jarenlang niet te hebben geweten van het flink gegroeide vermogen, totdat ze het bestaan ervan in '96 had 'ontdekt'.

De ontboezeming van mevrouw T. was een welkome verrassing voor officier van justitie H. de Graaf, die het 'Clickfonds'-onderzoek naar beursfraude leidt. De Belastingdienst heeft becijferd dat de weduwe zo'n anderhalve ton te weinig aan belasting heeft afgedragen. Officier De Graaf vindt een even hoge boete op zijn plaats en eiste daarnaast donderdag zes maanden cel tegen haar.

Een andere verdachte, de 55-jarige J.van N. uit Wormerveer moet van de officier een boete van ruim 80 duizend gulden betalen en een celstraf ondergaan van zes maanden, waarvan de helft voorwaardelijk. Ook deze verdachte zou via BBP een niet opgegeven Luxemburgs geldpotje van ruim zeven ton hebben gehad.

Van N. verdedigde zich door te stellen dat het allemaal de fout was van zijn accountant, alhoewel hij wel steeds de ingevulde aangiftebiljetten had gezien. Tijdens eerdere verhoren heeft hij verklaard de Codalux-rekening voor zijn boekhouder te hebben verzwegen. Maar dat had hij 'onder dreiging van opsluiting' gedaan, zo verklaarde hij gisteren.

Het Clickfonds-onderzoek lijkt een winstgevende zaak te worden voor de Staat. Naast de opgelegde boetes is de fiscus ook met heel wat houders van coderekeningen en rechtspersonen schikkingen aangegaan. De Graaf kon donderdag geen totaalstand geven 'omdat inspecteurs overal in den lande dit soort zaken hebben afgedaan'.

Hij zei de hoofdverdachten - onder wie de commissionairs Adri S., Han V. en de naar Zwitserland gevlucht Eddy S. - in het najaar van 1999 voor de rechter te zullen brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden