Clickfonds-rechtbank kapittelt justitie

De rechtbank in de beursfraudezaak Operatie Clickfonds heeft het Openbaar Ministerie maandag in een vonnis op de vingers getikt wegens onzorgvuldig handelen....

De raadsman van A. had eerder betoogd dat officier van justitie H. de Graaff, regisseur van Operatie Clickfonds, niet-ontvankelijk moest worden verklaard omdat de officier met A. een 'wreed spelletje' zou hebben gespeeld. Dat zou betekenen dat de zaak tegen A. niet voor de rechter komt. Die vordering wees de speciale Clickfonds-kamer van de Amsterdamse rechtbank af.

Maar de rechters hekelden wel de omgang van het OM met A. Samen met twee andere oud-medewerkers van effectenkantoor Strating, Dick du C. en Dick V., wordt A. verdacht van valsheid in geschrift en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Tijdens het beursfraude-onderzoek ontdekte het OM dat A., V., Du C. en klanten van Strating geheime coderekeningen aanhielden bij beursbank Kas-Associatie. Daarop stond geld dat zij niet opgaven voor de belasting. Omdat A. om technisch-juridische redenen niet voor belastingfraude kan worden vervolgd, gooit het OM het bij hem over een andere boeg.

A., die meer dan twintig jaar voor Strating werkte, was daar verantwoordelijk voor de administratieve afwikkeling van effectentransacties, het zogenoemde settlement. Onderdeel van zijn werk was dat hij in opdracht van Strating regelmatig grote bedragen, soms meer dan een ton, van de coderekeningen opnam.

A. werd voor het eerst gehoord als verdachte op 25 november 1997, en voor het laatst op 6 maart 1998. Sindsdien heeft hij drie jaar en twee maanden op zijn berechting moeten wachten. Zes keer riep De Graaff hem op voor rechtszittingen die uiteindelijk niet doorgingen. Met name De Graaffs aankondigingen van zittingen in 1998 noemde de rechtbank gisteren 'voorbarig'.

Herhaaldelijk heeft de advocaat van A. geprobeerd De Graaff te bewegen tot een schikking of een sepot (beëindiging van de zaak zonder dat die voor de rechter komt). Te lang, aldus de rechtbank, kreeg hij 'geen of geen adequaat antwoord' van de officier. Al met al heeft De Graaff 'onzorgvuldig' gehandeld.

Zelf typeerde A. de afgelopen drie jaar als 'een hel'. Toen rechtbankvoorzitter M. Mastboom begon over A.'s persoonlijke omstandigheden, onderbrak de verdachte hem: 'Nou, die zijn niet misselijk, edelachtbare.'

Door de beursfraudezaak raakte hij zijn baan kwijt en kwam hij nooit meer aan de slag. 'Er is geen evenwicht meer in mijn leven', zei hij in een korte, emotionele verklaring. Hij wilde verder geen vragen van de rechters beantwoorden. 'Ik heb geen vertrouwen meer in deze rechtsgang.'

Woensdag vervolgt de rechtbank de behandeling van de zaak. Verder doen de rechters die dag uitspraak op een tweede vordering van niet-ontvankelijkheid, in de zaak tegen Du C. In hun reactie wezen De Graaff en collega-officier J. Tonino de beschuldigingen gisteren van de hand als 'lasterlijke hersenspinsels'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden