Clickfonds-officier wordt geen getuige

Officier van justitie H. de Graaff, leider van het grote beursfraude-onderzoek, en enkele andere cruciale spelers in Operatie Clickfonds hoeven niet als getuige in de rechtszaal te verschijnen....

Die wilden juist hun eigen kansen verbeteren door een reeks getuigen te horen voordat hun zaken voor de rechter komen. De afwijzing van die verhoren is 'een erg teleurstellende beslissing' van de rechtbank, meent V. Koppe, raadsman van de verdachten A. van der R. en D. du C. 'De behandeling van hun zaken in eerste aanleg dreigt nu een verplicht nummer te worden.'

De belangrijkste getuigen waren De Graaff, onderzoeksrechter F. Salomon en diens Zwitserse collega A. Cantieni, die rechtshulp verleende aan het Clickfonds-onderzoek. Daardoor verkreeg De Graaff belangrijke bewijzen, terwijl de zaken tegen de verdachten voor een groot deel draaien om belastingfraude, een misdrijf waarvoor Zwitserland geen rechtshulp verleent.

Via de getuigenverhoren wilden de verdachten te weten komen op welke gronden De Graaff de rechtshulp heeft gevraagd en gekregen. Twee weken geleden leden zij op dit punt al een nederlaag, toen Clickfonds-verdachte A. de J. op de valreep het hoger beroep introk tegen haar veroordeling in april van dit jaar.

De J. was veroordeeld wegens valsheid in geschrifte terwijl het in feite ging om belastingfraude, zo betogen raadslieden van verdachten. Door de intrekking van haar hoger beroep kon deze 'merkwaardige tournure van justitie en rechtbank' niet door het gerechtshof worden getoetst, aldus een van de advocaten. Het is niet bekend waarom het hoger beroep is ingetrokken: De J. en haar advocaat doen er het zwijgen toe.

Tijdens hun rechtszaken volgend jaar kunnen de verdachten opnieuw verzoeken indienen om de getuigen te horen. Maar de kans dat die dan wel worden gehonoreerd is erg klein, meent Koppe. 'De rechters straks op de zitting zijn dezelfde rechters die de verzoeken nu in de raadkamer hebben afgewezen.'

Vrijdag maakte het Amsterdamse Openbaar Ministerie ook bekend een omvangrijke schikking te hebben getroffen met de Nijmeegse hoogleraar F.D., die werd verdacht van belastingfraude in de periode 1992-1996. Dat kwam aan het licht tijdens Operatie Clickfonds.

De hoogleraar zou onder meer geld van de farmaceutische industrie hebben aangenomen zonder dat aan de fiscus op te geven. Naar verluidt betaalde D. eerst 1,3 miljoen gulden aan de fiscus. Nu koopt hij verdere strafrechtelijke vervolging af door aan justitie 750 duizend gulden te betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden