Clemens van der Ven 1941-2014

De grondlegger van een van de belangrijkste kunstbeurzen ter wereld, zette zich ook in voor wooncultuur.

PETER DE WAARD

De exclusieve kunstbeurs Tefaf in Maastricht trok in maart 75 duizend bezoekers. 375 onder hen bezochten de beurs met een privévliegtuig. Als topstuk werd een Chinese vaas verkocht voor 12 miljoen euro. Helaas ontbrak oprichter Clemens van der Ven voor de eerste keer, hij was te ziek. Op 22 april overleed hij aan de gevolgen van darmkanker. Dankzij hem is Tefaf (The European Fine Art Fair) een van de belangrijkste beurzen geworden voor kunstverzamelaars en museumdirecteuren uit de hele wereld. Van der Ven was ook initiatiefnemer van PAN Amsterdam - een eigentijdse beurs voor kunst, antiek en design. In 2012 ontving hij samen met zijn vrouw Neeltje de zilveren anjer uit handen van koningin Beatrix voor hun bijdrage als moderne mecenassen ten behoeve van kunst en cultuur. Naast organisator van de twee beurzen stond Van der Ven bekend als expert op het terrein van Chinees porselein.

Van der Ven was het tiende kind in een katholieke Bossche familie met dertien kinderen. Zijn vader was eigenaar van een modehuis en een bontzaak. Van der Ven had aanvankelijk helemaal geen zin om ondernemer te worden en studeerde filosofie. Zijn interesse in antiek was er al. In 1968 opende hij samen met zijn zus Bea een antiekwinkel. Toen zij er vier jaar later uitstapte, werd zijn echtgenote Neeltje Blonk de nieuwe partner. Zij besloten zich te specialiseren in Aziatische kunst met nadruk op Chinees porselein en vroege terracotta. Hun zaak werd Van der Ven en Van der Ven Oriental Art genoemd en was gevestigd in een eeuwenoud stadspaleisje aan de Peperstraat in Den Bosch: Huizinghe De Loet.

Hij wilde de kunsthandel, die geconcentreerd was rond de veilinghuizen Sotheby's en Christie's, moderniseren en klantvriendelijker maken. Hij mobiliseerde daarom 89 kunsthandelaren voor het organiseren van een beurs: Tefaf. Van der Ven keek in 2012 in de Volkskrant terug op het 25-jarig bestaan: 'We waren een groep angry young antique dealers, die het anders wilde.' Naast het oude geld probeerden zij ook de nouveaux riches te bereiken die minder tijd hadden voor kunstaankopen. Daar werd Tefaf op aangepast.

In 1988 werd de eerste Tefaf geopend in het nieuwe Maastricht Exhibition and Congress Center (MECC). Het was meteen een succes, met meer dan 17 duizend bezoekers. In de jaren daarna bouwde hij TEFAF uit tot een internationaal toonaangevende beurs. In 1990 werden vier tekeningen van Van Gogh op Tefaf verhandeld en in 1996 werd het Portret van een jonge man van Rembrandt van Rijn voor 3,4 miljoen euro verkocht. Toen in 1994 de schatten uit de Hermitage werden tentoongesteld, trok Tefaf al 60 duizend bezoekers.

Van der Ven zette zich ook in voor de wooncultuur in Den Bosch. Daarom stelde het echtpaar Huizinghe De Loet open voor rondleidingen, lezingen en kleine concerten. In 2005 werd een stichting opgericht die de exploitatie van dit huis zou voortzetten als de beide echtelieden er niet meer zouden zijn. Het stel sloeg hun vleugels ook internationaal uit. Zij hielpen na de val van de Muur een museum in Dresden met het behoud van een belangrijke collectie Chinees porselein .

Twee jaar geleden werd darmkanker bij Van der Ven geconstateerd. Hij werd op Koningsdag, na een dienst in de St. Jan, gecremeerd. De oranjefeesten op de Parade werden even stilgelegd om de rouwstoet doorgang te verlenen.

Elke dinsdag Een necrologie van minder bekende bijzondere mensen

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden