Clegg komt, ontbijt en zegt weinig

DEN HAAG Zijn Nederlands was nagenoeg perfect. Alleen van het woord 'gedoogsteun' bleek de nieuwe Britse vice-premier Nick Clegg nog nooit gehoord te hebben. En ook het woord 'afzeiktelevisie' was hem door zijn Nederlandse moeder niet bijgebracht, gezien de blik waarmee hij naar een jakhals van tv-programma De Wereld Draait Door keek. Daaraan spendeert de BBC nu eenmaal geen geld.

Peter de Waard

Clegg was maandag in Nederland om te praten over de 'strategische economische samenwerking'. Met name bij de export naar nieuwe opkomende markten, zoals China en India, zouden de landen samen willen optrekken. Clegg: 'Maar we moeten de bestaande markten naast de deur niet vergeten te koesteren. Wie in Groot-Brittannië op de bus stapt, zijn muren verft of zeeppoeder in de wasmachine gooit, beseft vaak niet eens dat het Nederlandse producten zijn.' Nederland exporteert jaarlijks voor 25 miljard euro aan goederen naar Groot-Brittannië, andersom is dat 18 miljard euro.


Clegg begon zijn 'Nederland-in-één-dag-evenement' maandagmorgen met een ontbijt op de ambassade in Den Haag met captains of industry van onder meer Brits-Nederlandse concerns als Unilever en Shell. Daarna sprak hij een half uur met minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.


De bewindslieden leken veel plannen te delen: forse bezuinigingen, innovatie en een dynamische private sector. Samenwerking zal gezocht worden in de bouw van offshore windmolenparken. Een onderwerp waarvoor beide landen ambitieuze plannen hebben.


Voor de rest deelde hij weinig mee. De nieuwe Britse regering heeft deelname aan de euro in de ijskast gezet en kan voor Nederland ook geen plekje bedingen voor de volgende G20-top. Dit besluit ligt in handen van gastheer Frankrijk. Na Verhagen volgde een gesprek met premier Rutte.


Over de PVV wilde Clegg niet praten. 'Over domestieke politiek praat ik niet', zei hij in zijn beste Nederlands om snel weer in het Engels te vervolgen: 'Het kabinet-Rutte bestaat voor ons uit slechts twee partijen: de VVD en het CDA.'


Een coalitieregering is voor de Britten al iets heel nieuws, laat staan dat het hem kwalijk kan worden genomen, dat hij niet weet wat gedogen is.Aanvullingen & verbeteringen 18 november:


Rectificatie / gerectificeerd


Zijn Nederlands was nagenoeg perfect. Alleen van het woord 'gedoogsteun' bleek de nieuwe Britse vice-premier Nick Clegg nog nooit gehoord te hebben (Economie, pagina 28, 16 november). Clegg zal het woord niet kennen, maar het begrip zeker wel. Zijn eigen partij leverde gedoogsteun aan de Labour-regering Callaghan (1976-1979) die enkele zetels te kort kwam voor een meerderheid.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden