Claus zal dag eerder worden bijgezet

Het stoffelijk overschot van prins Claus zal volgende week dinsdag worden bijgezet in de koninklijke grafkelder van de Nieuwe Kerk in Delft.

Van onze verslaggevers

Gistermiddag is het lichaam van de prins door zijn drie zoons opgehaald uit het Amsterdams Medisch Centrum en vervoerd naar het woonpaleis Huis ten Bosch. Het stoffelijk overschot zal vandaag naar het paleis Noordeinde worden gebracht.

De prinsen Willem-Alexander, Johan Friso en Constantijn zullen elkaar aflossen tijdens de dodenwake bij de kist waarin hun gebalsemde vader ligt. Familie en goede vrienden kunnen dan afscheid nemen.

Woensdag zullen hoogwaardigheidsbekleders de laatste eer aan Claus kunnen bewijzen. De bevolking kan van donderdag tot en met zondag afscheid nemen. Maandag kunnen familie en al gearriveerde buitenlandse gasten in kleine kring rouwen.

De gastenlijst wordt later deze week bekend gemaakt. Duidelijk is dat niet alle staatshoofden en regeringsleiders worden uitgenodigd, maar bevriende koningshuizen, familie en vrienden. Het Spaanse en Belgische koningshuis hebben laten weten een afvaardiging te zullen sturen. De Britse koningin Elizabeth zal niet bij de uitvaart zijn.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft laten weten dat de ouders van prinses Máxima niet komen. De RVD kon geen antwoord geven op de vraag of de familie wel of niet was uitgenodigd. Algemeen wordt aangenomen dat er geen invitatie is uitgegaan, om politieke commotie te voorkomen. Vader Jorge Zorreguieta was landbouwminister in het Argentijnse regime-Videla.

Minister-president Balkenende heeft zijn wekelijkse bezoek op maandagmiddag aan koningin Beatrix gebruikt om namens de hele ministerraad condoleances over te brengen. De gebruikelijke staatszaken zijn niet behandeld in het gesprek tussen de twee, dat een uur duurde.

Leden van het koninklijk huis zullen geen publieke activiteiten hebben tot 1 november. Daarmee zullen de reizen van prins Willem-Alexander en Máxima naar Turkije en Vietnam komen te vervallen.

Dominee Carel ter Linden zal de uitvaartdienst op 15 oktober leiden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden