Clans na 310 jaar weer met elkaar in de clinch

De bewoners van Glencou, een plaatsje in het westen van de Schotse Hooglanden, zijn woedend over de benoeming van Roddy Campbell als het hoofd van hun splinternieuwe toeristencentrum dat over anderhalve maand opent....

Glencou is een bastion van de MacDonalds-clan. In de vroege ochtend van 13 februari 1692 vermoordden de Campbells hier 38 MacDonalds, die hen daaraan voorafgaand tien dagen met spelen hadden vermaakt en hen alle gastvrijheid hadden verleend. Driehonderd andere MacDonalds waaronder vrouwen en kinderen moesten in een snijdende kou op de vlucht slaan. Velen overleefden de vlucht niet.

De wraak van de Campbells was goedgekeurd door de Engelse koning - de Nederlandse stadhouder Willem III - die had bepaald dat de opstandige Hooglanders een eed van trouw aan hem moesten zweren. De leider van Clan Donald aarzelde, waarna de Campbells hun slag konden slaan.

De Slachting van Glencou - letterlijk vertaald 'Vallei der Tranen' - is een bloedig en sinister dieptepunt in de Schotse historie. Nog meer dan de slachting zelf wordt het de Campbells kwalijk genomen dat zij de door de MacDonalds verleende gastvrijheid op deze wijze hadden misbruikt.

Dat een Campbell nu net de baas moet worden van het nieuwe vijf miljoen euro kostende bezoekerscentrum is dan ook in slechte aarde gevallen. Veel MacDonalds waren al niet blij met het nieuwe centrum, dat een belangrijke concurrent dreigt te worden van de snuisterijenzaken en souvenirswinkels in het centrum. Dat er ook nog een Campbell daar de baas wordt is bijna onverteerbaar.

'Het getuigt van grote minachtig voor de geschiedenis', zegt de 63-jarige Alistair MacDonald. 'En ik denk dat het bij alle MacDonalds in de wereld als een klap zal aankomen.'

Roddy Campbell (41) zelf zegt te begrijpen dat zijn benoeming mooie krantenkopij is. 'Maar sommige verhalen gaan te ver. De gebeurtenis zou meer in de historische context moeten worden geplaatst.'

Volgens Campbell waren zijn verre voorvaderen onderworpen aan de militaire wetten. 'Als ze niet hadden gedaan wat de koning had bevolen, dan waren ze zelf doodgeschoten.' Hij stelt dat verschillende Campbells tijdens de slachting bewust hebben misgeschoten of zelfs de MacDonalds vantevoren hadden gewaarschuwd.

'Mag ik driehonderd jaar later dan nog niet naar Glencou komen? We weigeren de Duitsers toch ook niet om wat zij zestig jaar geleden hebben gedaan. '

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden