Clairy Polak krijgt steun van Friese PvdA-senioren

Clairy Polak heeft steun gekregen uit onverwachte hoek: de ouderenwerkgroep van de PvdA in Leeuwarden. De senioren hebben in een brief aan de NOS en de NTR om opheldering gevraagd over het vertrek van Polak bij Nieuwsuur. Ze vrezen voor het verlies van 'kwaliteitsjournalistiek'.

Paul Onkenhout

Vorige week maakte Polak het nieuws van haar ontslag zelf bekend. Volgens haar verliep de samenwerking bij het programma uiterst gebrekkig en werd ze in haar rol als interviewster ernstig beknot. Daarop besloot ze ontslag te nemen.


Volgens woordvoerder Jaap Coerse (81) van de ouderenwerkgroep van de PvdA was de verontwaardiging over het vertrek van Polak bij Nieuwsuur groot, op de tweewekelijkse bijeenkomsten in zorghuis Sonnenborgh in Leeuwarden. 'Clairy Polak is erg populair bij onze mensen. Ze vinden dat ze het heel goed doet, als interviewster.'


De bijeenkomsten in Sonnenborgh, elke tweede en vierde donderdag van de maand, worden bezocht door gemiddeld 25 tot 30 mensen. 'We praten over actuele kwesties. Vorige week werd spontaan besloten een brief te sturen naar de NOS en de NTR.'


Coerse was, voordat hij naar Friesland verhuisde, zestien jaar raadslid voor de PvdA, in Aalsmeer en Amsterdam. In het dagelijks leven was hij architect.


De Friese senioren hebben al een reactie gekregen van Nieuwsuur, van redacteur Wim Fortuyn. Hij schrijft dat eerst 'omroeppolitiek' verhinderde dat Polak Nieuwsuur zou gaan presenteren en dat ze vervolgens als interviewster 'niet goed uit de verf' kwam. Wellicht zien we haar terug in een interviewprogramma, schrijft Fortuyn.


Of de Friese senioren met deze uitleg genoegen nemen, wordt volgens Coerse op de volgende bijeenkomst in Sonnenborgh duidelijk.


Paul Onkenhout


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden