Claimen in ziekenhuis succes

Minister Borst van Volksgezondheid wil voor alle ziekenhuizen een speciale geschillencommissie invoeren voor kleine medische schadeclaims. Patiënten die door schuld van het ziekenhuis schade oplopen, hoeven dan niet meer naar de rechter....

Van onze verslaggeefster

De experimentele geschillencommissie werd drie jaar geleden geïnstalleerd. Het was een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, de Consumentenbond en de artsenorganisatie KNMG.

Uit onderzoek was gebleken dat patiënten met een klacht vaak werden afgeschrikt door de problematische bewijsvoering, de ellenlange procedures en de hoge juridische kosten. De commissie moest daarin verandering brengen.

Patiënten met een claim beneden de 7500 gulden die niet met het ziekenhuis tot overeenstemming konden komen, konden zich tot de commissie wenden, die vervolgens bindend advies gaf. Verzekeraar Medirisk toonde zich bereid om de toegekende claim te zullen betalen.

Toen de commissie met haar werkzaamheden begon, werd gevreesd dat het patiënten zou aanzetten tot claimgedrag. Ten onrechte, bleek dinsdag bij de presentatie van de resultaten. In drie jaar tijd werden 135 zaken ingediend. In 65 gevallen was de commissie niet bevoegd of voldeed de claim niet aan de eisen. Van de overige 70 zaken werd 43 procent (gedeeltelijk) gegrond verklaard.

Volgens prof. mr. J. Hubben, voorzitter van de commissie, toont dat lage aantal aan dat het met de claimcultuur in de Nederlandse gezondheidszorg erg meevalt. Hubben, hoogleraar gezondheidsrecht aan de Amsterdamse Vrije Universiteit, waarschuwde voor 'napraterij'.

'We praten elkaar onrust aan over het claimgedrag van patiënten en dat gaat vaak gepaard met de voorspelling dat Amerikaanse toestanden er nu echt aankomen. De geschillencommissie is een laagdrempelige voorziening en de kosten voor het indienen van een claim zijn laag. Toch blijft het aantal klachten beperkt.'

Volgens J. Stappers van Medirisk hebben veel ziekenhuizen de afgelopen jaren geconstateerd dat het loont een klachtencommissie te hebben. Door bemiddeling tussen arts en patiënt kan een officiële klacht vaak worden voorkomen. Het aantal claims is de laatste jaren stabiel gebleven: ongeveer twintig per ziekenhuis. Maar als er wordt geclaimd, zegt hij, dan gebeurt dat ook goed. Het aantal forse schadevergoedingen neemt toe.

Die ontwikkeling heeft volgens Hubben te maken met de voortschrijdende technologie. 'Als er iets fout gaat, gaat er ook heel veel fout. Daarnaast kunnen we bijvoorbeeld met echoscopie veel dingen vooruit zien. Als een arts dat dan niet ziet, is hij in de ogen van de patiënt meteen fout.'

Ook de houding van de rechter is de laatste jaren veranderd, meent Hubben. 'In het geval van het gehandicapte meisje Kelly gaat de rechtbank uit van het gemiste-kansscenario: de moeder had de juiste informatie moeten hebben om te kunnen beslissen of ze het kind had willen houden. Die overweging is nieuw.'

Hubben pleitte ervoor om het werkterrein van de commissie uit te breiden naar alle instellingen in de gezondheidszorg. Borst gaf aan daarover te willen nadenken. Daarvoor moeten ook andere verzekeringsmaatschappijen zich bij de geschillencommissie aansluiten. De afgelopen jaren konden alleen patiënten van ziekenhuizen die verzekerd zijn bij Medirisk bij de geschillencommissie terecht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden