Claim van Sabena tegen Zwitsers

De curatoren van de failliete Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena willen de Zwitserse leden van de raad van commissarissen persoonlijk aansprakelijk stellen voor de ondergang van het bedrijf....

Van onze verslaggever

Volgens de curatoren was Sabena te redden geweest als de Zwitsers hun beloftes waren nagekomen. Op basis daarvan heeft de Belgische overheid al eerder een claim van enkele honderden miljoenen euro ingediend in Zwitserland.

Sabena, dat voor 49,5 procent in handen was van Swissair, ging eind vorig jaar failliet. Dat was kort na de liquidatie van Swissair. Omdat de Belgische staat bezig was zich terug te trekken uit het bedrijf, hadden de door Swissair benoemde leden van de raad van commissarissen feitelijk de zeggenschap over de luchtvaartmaatschappij, aldus curator Van Buggenhout in het Belgische parlement.

Van Buggenhout meent dat de Zwitsers Sabena op veel te grote voet lieten leven, onder meer door een omstreden aankoop van nieuwe Airbus-toestellen, ver voordat de Boeing-vloot was afgeschreven. 'Door de geleidelijke terugtrekking van de Belgische staat als aandeelhouder ontstond een soort beheersvacuüm', aldus Van Buggenhout. De curator meent dat de Zwitsers Sabena de woestijn in hebben gestuurd. Lange tijd werd de Belgische luchtvaartmaatschappij gedwongen op grote voet te leven, om plotseling in de steek te worden gelaten.

Van Buggenhout zegt meer bewijzen nodig te hebben om een vordering te kunnen indienen in Zwitserland. Het te vorderen bedrag van ongeveer 4 miljard euro is even groot als de totale schuldenlast van Sabena. De curator denkt dat, als Sabena een half jaar uitstel van betaling had gekregen, de Belgische luchtvaartmaatschappij het mogelijk had gered. Andere deskundigen zijn het daar niet mee eens. Zij menen dat vooral de salariskosten van piloten veel te hoog waren. Het faillissement leidde tot het directe verlies van zevenduizend banen.

Inmiddels heeft de maatschappij een doorstart gemaakt onder de naam SN Brussels Airlines, dat veel kleinschaliger opereert. SN staat onder leiding van de Nederlander Rob Kuijpers. Swissair maakte eerder al een doorstart onder de nieuwe naam Swiss.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden