Claim tegen VS vanwege experiment

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM - Honderden Guatemalteken die in de jaren veertig opzettelijk zijn besmet met syfilis en gonorroe bij een geheim Amerikaans experiment hebben een aanklacht ingediend tegen de VS.


Gedetineerden, psychiatrische patiënten, militairen en wezen die gezondheidsklachten hebben opgelopen eisen een financiële vergoeding.


De aanklacht volgt op de weigering van de VS te reageren op een ultimatum van de slachtoffers. Deze hadden de overheid tot eind vorige week de tijd gegeven om tot een schikking te komen met de 500 tot 700 personen die tussen 1946 en 1948 opzettelijk zijn besmet met de seksueel overdraagbare aandoeningen.


Eind vorig jaar boden president Obama en minister van Buitenlandse Zaken Clinton de Guatemalteekse president Colom excuses aan. Het Witte Huis noemde de proef 'schokkend, tragisch en verwerpelijk'.


Met het experiment in Guatemala wilden onderzoekers bestuderen of penicilline syfilis en gonorroe kon voorkomen. Guatemalteekse gevangenen, psychiatrische patiënten en anderen werden in eerste instantie besmet door prostituees, maar toen dat niet altijd bleek te lukken, gebruikten de onderzoekers inentingen en open wonden om de bacterie in hun lichaam te krijgen.


Prof. Susan Reverby van het Wellesley College ontdekte de betrokkenheid van de VS bij de tests in Guatemala toen ze onderzoek deed naar een ander berucht schandaal: het Tuskegee Syfilis Experiment. Daar werden zwarte mannen in Tuskegee, Alabama, voorgelogen dat ze werden behandeld tegen syfilis.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden