Claim tegen SNS om DSB-woekerpolis

SNS Reaal en BNP Paribas zijn medeplichtig aan de verkoop van woekerpolissen door DSB, stelt Stichting Woekerpolisproces. De twee bank-verzekeraars krijgen een schadeclaim.

AMSTERDAM - De Stichting Woekerpolisproces stelt SNS Reaal aansprakelijk voor de schade die is geleden bij de ondergang van de DSB Bank van Dirk Scheringa. Naast Srlev NV, een dochter van de huidige staatsbank, wordt BNP Paribas Cardif, dochter van het financiële conglomeraat BNP Paribas, aansprakelijk gesteld. Beide bank-verzekeraars zouden op grote schaal hebben meegewerkt aan de verkoop van woekerpolissen door de DSB Bank. Volgens de Stichting Woekerpolis hebben ze daardoor onrechtmatig gehandeld.


Ze grepen niet in toen de DSB Bank onder de naam Hollands Welvaren boven op de eigen kosten extra provisies voor deze polissen in rekening bracht aan de mensen die ze kochten. Hierbij stond BNP Paribas Cardif de DSB Bank zelfs toe een extra provisie van 80 procent in rekening te brengen.


'Omdat DSB toen nog geen bankvergunning had, liepen de geldstromen via deze banken', zegt voorzitter Pieter Lijesen van de Stichting Woekerpolisproces. 'Zonder de medewerking van deze partijen was DSB nooit in staat geweest klanten zo stelselmatig uit te kleden. De bank van Dirk Scheringa heeft niet alleen gehandeld. Er waren ook andere partijen bij betrokken. Deze zijn niet alleen medeplichtig, maar vooral schadeplichtig. En deze schade gaan wij nu proberen te verhalen.' Onduidelijk is om welk bedrag het gaat, maar Lijesen denkt dat het zeker 157 duizend polissen betreft die via Srlev liepen en 100 duizend van BNP Paribas Cardif.


Stichting Woekerpolisproces werd eind vorig jaar opgericht. Reden was ontevredenheid over een compensatieregeling die verzekeraar Aegon na acht jaar procederen trof met aangeslotenen van de Stichting Koersplan voor schadeclaims van 30 duizend beleggingspolissen van Koersplan. De zaak draait om de overlijdensrisicopremie, een onderdeel van de Koersplanpolis. Aegon liet klanten niet weten dat de hoogte van die premie 11,19 procent bedroeg en niet werd belegd. Daardoor viel het rendement tegen.


De Stichting Woekerpolisproces wil dat Aegon alle 800 duizend houders van een 'woekerpolis' van Aegon een compensatie toekent en niet alleen 'toevallig de 30 duizend die zich bij de betreffende stichting hadden gemeld'. Ze zouden minimaal 1.000 à 1.500 euro vergoeding moeten krijgen, waardoor het totale schadebedrag tot een miljard kan oplopen. Lijesen zegt voor de actie vijfduizend aanmeldingen te hebben.


Lijesen kondigde eerder al aan ook voor miljoenen gedupeerden van de verzekeraars Nationale Nederlanden en ASR claims te willen indienen. Maar nu worden eerst SNS Reaal en BNP Paribas in gebreke gesteld.


Stichting Woekerpolisproces is een van de vele stichtingen en organisaties die zich bezighouden met het claimen van schade die is geleden door te hoge in rekening gebrachte kosten van beleggingsverzekeringen. Naast Stichting Woekerpolisproces zijn er onder meer de Stichting Verliespolis (VEB en Vereniging Eigen Huis), Stichting Woekerpolis Claim, de Stichting Leaseplanverliespolis en Consumentenclaim. Overigens zijn ook de curatoren van DSB bezig de schadeclaims te schikken, maar Lijesen vindt die bedragen te laag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden