Claim slachtoffers Q-koorts

Slachtoffers van Q-koorts stellen de overheid aansprakelijk voor de schade die zij ondervinden. Volgens hun advocaat heeft de staat in de bestrijding van Q-koorts de economische belangen van de landbouwsector laten prevaleren boven de gezondheid van mensen in de getroffen gebieden. De schadeclaim zal 'ergens tussen de 10- en 100 miljoen euro' liggen.

AMSTERDAM - Aan Q-koorts zijn sinds de uitbraak in 2007 zeker 25 personen overleden en vierduizend raakten besmet met het virus. Ongeveer 800 personen ondervinden hiervan nog steeds de gevolgen. Vorige maand presenteerde Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer zijn rapport over de infectieziekte. Hij constateerde dat de overheid onbehoorlijk is omgegaan met de belangen van patiënten en dat daarvoor excuses en een compensatie op zijn plaats zijn.


Het kabinet voelt daar niets voor, lieten minister Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Bleker (Landbouw) donderdag wederom aan de Tweede Kamer weten toen het rapport werd besproken. Volgens hen heeft de overheid naar eer en geweten gehandeld. 'Het had beter gekund, maar daarmee is niet gezegd dat er minder slachtoffers zouden zijn geweest', zei Schippers. Wel stelt het kabinet 10 miljoen beschikbaar voor een fonds ter ondersteuning van de slachtoffers.


Die eisen excuses van de overheid, omdat ze dan erkenning krijgen voor hun ziekte, zegt advocaat Luc Rohof. 'Nu wordt er tegen hen gezegd: je ziet er helemaal niet ziek uit. Maar die mensen kunnen niets meer.'


De advocaat maakt momenteel de schadeclaim van zijn ruim 400 cliënten op. Het gaat om vergoedingen voor misgelopen inkomsten wegens baanverlies en zaken als huishoudelijke hulp.


De kans dat de schadeclaim wordt gehonoreerd is vrij klein, zegt hoogleraar bestuursrecht Leo Damen. 'Er moet bewezen worden dat de overheid onrechtmatig heeft gehandeld. Oftewel, dat de staat wist hoe de Q-koorts moest worden bestreden, maar dat heeft nagelaten. Een opdracht met weinig kans van slagen, want de staat verweert zich maximaal in zulke zaken.'


Volgens Damen zijn rechters niet snel geneigd het predicaat onrechtmatig op het handelen van de overheid te zetten. 'Er wordt rekening gehouden met een foutmarge die de staat mag maken. Kijk naar de vuurwerkramp in Enschede, daar hebben de slachtoffers het ook niet gered. Bovendien moeten slachtoffers kapitaalkrachtig genoeg zijn, zo'n rechtszaak gaat jaren duren.'


De Q-koorts-slachtoffers gaan zeker de conclusie die het programma Nieuwsuur trok na het bestuderen van onderzoeken aandragen. De regering zou de Tweede Kamer verkeerd informeren door feiten te verdraaien en selectief te citeren uit diverse externe onderzoeken. Na het zomerreces debatteert de Tweede Kamer over deze bevindingen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden