Civilisatie verhit de VS

Gemiddeld zijn de thermometers in de Verenigde Staten de laatste vijftig jaar een graad minder temperatuurverschil tussen dag en nacht gaan aangeven....

Dat civilisatie invloed heeft op het dagelijkse temperatuurverloop op een bepaalde locatie, is bekend. In de stad wordt het overdag iets minder warm als gevolg van smog en beschaduwing, terwijl 's nachts warmte blijft hangen. In akkerbouwgebieden wordt het overdag ook iets minder warm dan bijvoorbeeld in de woestijn, als gevolg van een toenemende verdamping, terwijl irrigatie maakt dat de grond meer warmte vasthoudt, zodat de minima minder diep liggen.

Beide effecten maken dat door de oprukkende civilisatie steeds meer weerstations een kleiner verschil meten tussen dag- en nachttemperatuur. Net als door het broeikaseffect stijgt de gemiddelde dagtemperatuur er iets door. Die dagtemperatuur is daarom geen goede maat voor klimaatveranderingen.

Kalnay en Cai vergeleken eventuele trends in al die grondmetingen met trends die ze vonden in een reconstructie op grond van oude weerpatronen. Ze concluderen dat pakweg de helft van de geregistreerde afvlakking van het dag-nachtverloop te wijten moet zijn aan de veranderende omgeving van de meetstations. De rest is echte klimaatverandering door het broeikaseffect.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden