Civiele procedures kunnen volgens commissie korter

Procedures voor rechtbanken in civiele zaken kunnen aanzienlijk worden bekort. Veel procedures over betrekkelijk eenvoudige kwesties die nu vaak twee tot drie jaar in beslag nemen, hoeven niet langer dan zes tot acht maanden te duren....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dit staat in een rapport van een uit twee rechters en drie advocaten bestaande commissie dat woensdag aan minister Sorgdrager van Justitie is aangeboden. Het rapport bevat een reeks voorstellen om te komen tot meer efficiency in civiele rechtszaken. De commissie, die werd ingesteld op initiatief van de Nederlandse Orde van Advocaten en de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (de beroepsvereniging van de leden van de rechterlijke macht), beveelt aan een zogeheten versneld regime in te voeren voor procedures in kleine, niet al te bewerkelijke geschillen.

Bij de rechtbanken in Almelo, Assen, Den Haag, Leeuwarden, Middelburg, Roermond en Zwolle wordt vanaf 1 januari 1996 geëxperimenteerd met de versnelde procedure. Na twee jaar worden de experimenten geëvalueerd. Met de advocatuur in de zeven arrondissementen wordt momenteel overleg gevoerd over een gezamenlijke afstemming van de experimenten.

De eiser die een weinig complexe zaak aan de rechter wil voorleggen en gebruik wil maken van de versnelde procedure, moet daarvoor toestemming vragen aan de president van de rechtbank of aan een door deze aangewezen rechter. Om toestemming te verkrijgen, moet in de dagvaarding worden aangegeven wat daadwerkelijk het geschil is.

Nu beperkt de eiser zich in de dagvaarding vaak tot het alleen maar stellen dat hij van de gedaagde iets te vorderen heeft, bijvoorbeeld een geldbedrag ter betaling van gekochte zaken. De eiser vermeldt dan in de dagvaarding nog niet waarom de gedaagde niet wil betalen, bijvoorbeeld omdat hij ontevreden is over het geleverde. Dergelijke feitelijke gegevens moeten voor het voeren van een versnelde procedure in de dagvaarding staan.

Om zaken sneller te kunnen behandelen, zullen de termijnen waarbinnen schriftelijke stukken worden uitgewisseld, worden bekort tot maximaal zes weken. Uitstel zou alleen mogen worden verleend in zeer bijzondere omstandigheden. Volgens de commissie zijn de termijnen nu doorgaans onnodig lang en wordt er bovendien dikwijls te lang schriftelijk doorgeprocedeerd. Het mondelinge element in de procedure moet worden versterkt ter vervanging van de schriftelijke uiteenzettingen.

Naar schatting is verkorting in ongeveer 40 procent van alle rechtbankprocedures op tegenspraak (zaken waarin de gedaagde verweer voert) mogelijk. De voorstellen van de commissie kunnen grotendeels binnen de bestaande wetgeving worden gerealiseerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden