Citybankier zoekt sluipweg

Grote banken in Londen proberen het Europese bonusplafond te omzeilen. Ze willen de grootverdieners onder hun personeel vanaf volgend jaar 'toeslagen' op het basissalaris uitbetalen om te voorkomen dat de beloningen omlaag moeten.

AMSTERDAM - Volgens The Wall Street Journal heeft de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs toestemming gekregen van de Britse autoriteiten om het bonusplafond te omzeilen. Goldman mag zijn Londense personeel voortaan compenseren voor het verlies aan bonussen door middel van vaste, maandelijkse toeslagen. Deze toeslagen zijn bedoeld voor bankiers die in Londen werken en tot nu toe bij wijze van 'prestatiebeloning' hoge bonussen ontvingen. Die variabele beloning bedroeg soms wel vijf tot acht keer het vaste salaris.


Met ingang van dit jaar zijn deze hoge bonussen in de Europese Unie verboden. De Europese politiek wil de prikkels voor bankiers om veel risico te nemen verminderen. Daarom mogen banken in Europa vanaf dit jaar hoogstens éénmaal het basissalaris aan bonus uitkeren. Als de aandeelhouders van de bank dat goedvinden, mag dit verhoogd worden naar maximaal twee keer het basissalaris. Veel grootverdieners in het bankwezen gaan er daardoor volgend jaar fors op achteruit.


Het bonusplafond treft vooral Londen, het financiële centrum van Europa. De conservatieve Britse regering is bang dat het plafond de internationale positie van Londen bedreigt en is dan ook fel tegenstander van de nieuwe wetgeving. Grote banken dreigen vanwege het bonusplafond een deel van hun activiteiten naar Azië en Zwitserland te verplaatsen.


Minister George Osborne van Financiën stapte in september naar de Europese rechter om het bonusplafond aan te vechten. Zijn advocaten voeren aan dat het plafond het bankwezen juist riskanter maakt, omdat het de mogelijkheden tot terugvordering van bankiersbeloningen beperkt. Een dreigement bonussen terug te vorderen werkt volgens Osborne kennelijk louterender dan überhaupt geen bonussen betalen.


De Britse bankentoezichthouder PRA is ook tegen het bonusplafond. Omdat banken nu waarschijnlijk hogere vaste salarissen gaan betalen, kunnen zij in tijden van tegenspoed hun kosten minder makkelijk reduceren, denkt de PRA. Dat gebrek aan aanpassingsvermogen zou het financiële systeem alleen maar instabieler maken.


Van begin af aan stond vast dat banken op het bonusplafond zouden reageren met een verhoging van de basissalarissen. Bankiers minder riant belonen zou onmogelijk zijn, omdat Europese banken dan geen goed personeel meer zouden kunnen krijgen. De toptalenten zouden dan in de VS of Azië willen werken.


Het lijkt er nu op dat de grootbanken een tussenweg hebben gevonden.


Volgens Britse kranten studeren bijna alle grote Britse en Amerikaanse banken op een dergelijke betaalconstructie. Omdat de PRA kritisch is over het bonusplafond, zal de bankentoezichthouder dit soort ontwijkingsconstructies waarschijnlijk met een vriendelijk oog bekijken.


Omdat de Europese wetgeving nieuw is, is niet duidelijk of toeslagen juridisch gezien variabele of vaste beloningen zijn. De kans is groot dat hierover rechtszaken zullen worden gevoerd. De Europese Commissie kan deze ontsnappingsroute voor de banken met aanvullende wetgeving proberen af te sluiten.


The Financial Times onthulde een jaar geleden dat Londense zakenbankiers in 2012 gemiddeld 258.000 euro per jaar verdienden. Meer dan driekwart van de topverdieners onder de bankiers in de Europese Unie woont in Londen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden