Citotoets mogelijk naar begin april

De Citotoets gaat hoogstwaarschijnlijk van begin februari naar begin april. Als een pilot met enige tientallen basisscholen volgend schooljaar naar wens verloopt, zullen later de andere scholen volgen.

De proef met het latere afnametijdstip voor de Citotoets – officieel Eindtoets voor het basisonderwijs – is onderdeel van een heel pakket maatregelen die de overgang van basis- naar voortgezet onderwijs moeten verbeteren. Zo zijn ook afspraken gemaakt over een elektronisch leerlingdossier, waarin niveau en vorderingen per leerling worden bijgehouden. ‘Met die informatie kunnen de docenten in de brugklas verder gaan op het niveau waar de leerling in groep 8 gebleven is’, aldus PO-Raad, VO­raad, de schoolleiders (AVS) en Cito in een gezamenlijke verklaring.

Schooladvies
De Citotoets wordt al lange tijd begin februari in groep 8 afgenomen. De uitkomst geldt als contra-expertise bij het schooladvies over welke brugklas (vmbo, havo, vwo) voor de leerling geschikt is.

Gevolg van het vroege toetsen is echter dat tussen februari en juli nog maar weinig aandacht wordt besteed aan rekenen en taal. In december opperde de PO-Raad de Citotoets daarom helemaal aan het eind van het schooljaar te houden. De middelbare scholen willen echter graag gebruik blijven maken van het gegeven van de Cito-score.

Volgens een woordvoerster van de VO-raad is begin april dan ook nog geen uitgemaakte zaak. ‘We gaan onderzoeken of dit goed werkt en of het voor de scholen praktisch haalbaar is’, zegt ze. ‘Misschien wordt het wel begin maart. Die Citotoets is voor ons maar een van de maatregelen die de overgang naar het voortgezet onderwijs moeten versoepelen.’

Leerlingen op een school in Baarn (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden