'Cito-toets gebruiken is ontzettend dom'

JAPPE KOK

De onderzoekers van het SCP concluderen dat het onderwijs ondanks bijna 4 procent extra middelen per jaar niet beter is geworden. Om dat vast te stellen hebben ze de Cito-Eindtoetsscores gebruikt. Dat is misschien begrijpelijk, maar wel ontzettend dom. Ik heb even geaarzeld of ik deze kwalificatie moest gebruiken, maar inderdaad, het is ontzettend dom.

De Cito-Eindtoets gaat er namelijk per definitie en bij voorbaat van uit dat de gemiddelde score rond de 535 schommelt en dat ongeveer 70 procent van de leerlingen altijd tussen de 525 en 545 scoort. Als in een jaar meer fouten worden gemaakt, dan is de toets kennelijk te moeilijk en wordt de weging van die fouten aangepast zodat de standaardscores eruit komen.

De Cito-score drukt geen absolute hoeveelheid kennis uit en kan dus ook niet gebruikt worden om vooruitgang van het hele onderwijs te meten (wel hoe de ene school zich verhoudt tot de andere, maar dat is wat anders).

Om de kwaliteit van het onderwijs te bepalen kan beter gekeken worden naar het gehele leerlingvolgsysteem van het Cito (8 jaar lang tussentoetsen, entreetoetsen en Cito-Eindtoets. Dan zie je in hoeverre kinderen zich meer of minder dan gemiddeld ontwikkelen. De Cito-Eindtoets alleen is, ook volgens het Cito zelf, niet bedoeld om de kwaliteit van het onderwijs te meten.

Dat de gemiddelde ouder dit niet weet, vooruit - maar dat het SCP zich niet de moeite getroost om te begrijpen waar ze naar kijken, dat vind ik kwalijk. Net zoals ik het kwalijk vind dat politici, inclusief de minister, dezelfde fout maken. Helemaal als ze dit vervolgens als argument gebruiken om te bezuinigen. Allemaal terug naar school en deze keer beter opletten a.u.b.

Jappe Kok,

Amsterdam

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden