Citeren

De omroepen SBS en HMG hebben geweigerd televisiefragmenten van hun programma's af te staan voor het programma Zomergasten van de VPRO (de Volkskrant, 1 augustus)....

Tussen omroepen is het gebruikelijk om toestemming te vragen voor het gebruik van fragmenten van elkaars programma's, maar noodzakelijk is dat niet altijd. In dit geval kan de VPRO naar alle waarschijnlijkheid een beroep doen op het citaatrecht. Het citaatrecht dat onder andere als een beperking op de rechten van omroeporganisaties in de Auteurswet en in andere wetten is opgenomen, maakt het mogelijk om fragmenten te citeren in het kader van een 'aankondiging, beoordeling, polemiek, of wetenschappelijke verhandeling'.

Het valt te verwachten dat Youp van 't Hek de betreffende fragmenten onderdeel zal laten uitmaken van een 'beoordeling' en dat zijn presentatie ook veel van een 'polemiek' zal hebben. Om die reden is het voor de VPRO naar alle waarschijnlijkheid helemaal niet nodig om toestemming te krijgen van HMG en SBS en kan zij de door Van 't Hek gewenste televisiefragmenten, ook zonder toestemming van die omroepen, gewoon uitzenden. Overigens is bronvermelding bij citeren verplicht, maar dat zal het probleem niet zijn.

Het citaatrecht is een uitwerking van de vrijheid van meningsuiting en is juist bedoeld voor dit soort situaties, waarin degene wiens werk geciteerd wordt daar minder blij mee is. In situaties waarin degene die geciteerd wordt geen enkel bezwaar heeft, is toestemming immers geen enkel probleem en zou er ook geen wettelijk citaatrecht nodig zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden