Citaten van Thatcher

De drang van Margaret Thatcher om haar omgeving de les te lezen, heeft een fraaie collectie nog altijd actuele uitspraken opgeleverd.

Iain Dale en Grant Tucker: The Margaret Thatcher book of quotations

Biteback; 328 pagina's; €18,95.

In het openbaar vertoont de inmiddels 87 jaar oude Margaret Thatcher, de legendarische Conservatieve premier van Groot-Brittannië tussen 1979 en 1990 die lijdt aan de ziekte van Alzheimer, zich zelden meer. Maar haar nalatenschap is nog springlevend.

Er verschijnen films over haar, Thatchers jurken leveren veel geld op bij veilingen en het thatcherisme bepaalt nog altijd het politieke landschap. Een teken van dat laatste is de houdbaarheid van haar woorden.

Memorabele citaten als 'I want my money back', 'There is no alternative', 'No! No! No!', 'The Lady's not for turning', 'There is no such thing as society' en 'The facts of life are conservative' galmen regelmatig in de zalen van Westminster, waar haar politieke kinderen het voor het zeggen hebben.

Twee van die jeugdige thatcherianen, Iain Dale en Grant Tucker, hebben de mooiste citaten van en over de meest aangehaalde politicus sinds Winston Churchill bijeengebracht. Deze thematisch geordende bloemlezing bevestigt het beeld van een tot messias verworden kruideniersdochter die haar gedemoraliseerde landgenoten naar het beloofde land leidt, waar iedereen een koophuis heeft, zich inzet voor de gemeenschap en een aandeel in een geprivatiseerd nutsbedrijf bezit.

Over de staatsveiligheid hoeft niemand zich zorgen te maken. Gevraagd of ze de Polarisraket zou inzetten als de Russen Europa binnenvallen, antwoordde ze in 1983: 'Of course, I would actually fire it'.

Wat vooral blijft hangen, is haar drang om anderen de les te lezen. Op dit punt zijn vooral de citaten van vrienden en vijanden over haar leerzaam. Tijdens een ontmoeting met Chinese leiders schoof haar diplomatieke minister van Buitenlandse Zaken Peter Carrington haar een briefje toe met de tekst 'You talk too much', terwijl haar politieke rivaal David Steel moedeloos constateerde dat het praten tegen Thatcher hetzelfde is als 'making an important phone call and getting the answering machine'. Haar bescheiden opvolger John Major merkte op dat Denis Thatcher de enige persoon was die Margaret zonder gevaar voor repercussies de ongezouten waarheid kon vertellen.

De voornaamste ontdekking bij het lezen van de bundel is de humor van Thatcher, een karaktereigenschap waar ze doorgaans niet mee wordt geassocieerd. 'I go for agreement', zei ze ooit tegen een journalist, 'agreement for the things I want to do.'

Geregeld refereert ze aan de Bijbel, bijvoorbeeld om haar kapitalistische gelijk bevestigd te zien: 'No one would remember the Good Samaritan if he'd only had good intentions. He had money as well.' Wat het door haar gehate socialisme betreft, is het grote probleem 'that eventually you run out of other people's money', een tragikomische constatering waarmee haar politieke kroost zal instemmen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden