Cisca, verdwijn!

Je kunt de tv niet aanzetten of daar zit ze weer, de koningin-moeder van het Nederlandse feminisme. Uw tijd is om, mevrouw Dresselhuys.

Nou, we hebben een nieuwe Heintje Davids, hoor. Voor iedereen beneden de vijftig: Heintje Davids was een volkszangeres die in 1954 met zóveel smart afscheid nam van haar publiek, dat ze daarna nog zeker tien jaar is blijven optreden.

Zo ver is het met de voormalig hoofdredacteur van Opzij nog niet, maar ze heeft er de papieren voor. Wie 34 jaar lang bij hetzelfde tijdschrift heeft gewerkt, waarvan 27 jaar als opperhoofd, heeft natuurlijk ook naar verhouding de tijd nodig voor een afscheidstoernee. Zenders en bladen genoeg.

En daarom zien we Dresselhuys overal. Nooit was het boegbeeld van Nederlands enige feministische opinieblad meer in beeld dan nu ze dat niet meer is.

Een opvolger vinden voor dit icoon van de vrouwenbeweging? On-mo-ge-lijk, zuchten de mensen die met die zware opdracht zijn belast. Terwijl Birgit Donker geruisloos hoofdredacteur van NRC Handelsblad werd, Annemieke Besseling vanzelfsprekend het Brabants Dagblad ging leiden, Barbara van Beukering met gejuich werd binnengehaald bij Het Parool, is de after-Cisca die eens per maand een blad van tachtig pagina’s over vrouwenzaken in elkaar kan steken, onvindbaar. ‘Het gaat minstens een jaar duren’, zegt de uitgever van Opzij stellig.

Hoe komt dat nou? Moet zo’n hoofdredacteur nou echt beter zijn dan Donker, Beukering en Besseling bij elkaar? Of is het omdat La Dresselhuys – ‘nee hoor, ik bemoei me nergens mee’ – doodleuk bij Pauw en Witteman mogelijke opvolgsters zit te keuren?

Komt het misschien omdat de domineesdochter zó verschrikkelijk lang is blijven zitten en daardoor zó verschrikkelijk haar stempel op het blad heeft gedrukt, dat het een héél verschrikkelijke onderneming wordt om haar voetsporen uit te wissen?

Want Cisca bewandelde graag haar eigen damespad, weg van de zaken die er in veel vrouwenlevens echt toe doen. Women Inc., de mooiste en breedste verzameling vrouwen en vrouweninitiatieven in Nederland die van zulke zaken haar core business heeft gemaakt, is door haar compleet genegeerd.

En dan nog wat. Als voor háár topbaan al niet één vrouw goed genoeg is, hoe kan verzameld emancipatoir Nederland dan van bedrijven verwachten dat die maar liefst veertig procent van hun topfuncties door vrouwen laten bezetten? Die lachen zo’n eis onmiddelijk weg.

Wie die nieuwe hoofdredacteur ook wordt, met deze erfenis zit ze alvast: ze kan het niet echt, of ze wil het niet echt. Geen wonder dat de eerste mannen zich al hebben gemeld om die klus te klaren. Met dank aan feministische Cisca, die het vertikte om al veel eerder een vrouwvriendelijk stapje opzij te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.