Circus Wilders

Het stuk in de Volkskrant over de Engelse reis van Geert Wilders ging vrijdag vooral over de mediagekte rond de Engelse reis van Geert Wilders (‘Circus Wilders’)....

Wanneer media gaan berichten over een mede door henzelf aangerichte gekte, bijt de slang zichzelf in de staart en krijgt verslaggeving absurdistische trekjes. Er spreekt een grote vermoeidheid uit die, hoop ik, wijst op het naderende einde van de Wilders-hype.

Maar het Kamerlid slaagt er volgens Volkskrant-verslaggever Ron Meerhof voorlopig nog steeds in een dynamiek in beweging te zetten ‘waaraan kennelijk niemand zich kan onttrekken’. In elk geval wíl nog niemand zich aan de dynamiek onttrekken. Nieuws is een economisch product en er is kennelijk nog steeds vraag.

Wilders zal wel steeds een stapje verder moeten gaan, anders slaat de verveling toe en zal hij als versleten provocateurtje bij het Haagse grofvuil worden gezet.

De verkiezingen zijn pas eind volgend jaar, dus het zal mij benieuwen welke voorstellingen Circus Wilders de komende maanden nog zal presenteren, om de hordes verslaggevers weer in de benen te krijgen.

Een bezoek aan een echt streng moslimland lijkt me zo langzamerhand onvermijdelijk.

De reis van Geert Wilders was wel erg goed voor ons nationale zelfbewustzijn. Wij zijn een klein land en ons minderwaardigheidscomplex blijkt altijd het duidelijkst wanneer we in een buitenlandse krant staan.

We stonden gisteren met onze Geert op de voorpagina van The Independent, de Times noemde ons, The Guardian ook, we waren op de BBC, dus we bestaan wel degelijk en we zijn heus geen verzameling malloten, twitterende ministers, en een premier die zegt dat onze minister van Buitenlandse Zaken niet meer mag twitteren.

Waar ging het eigenlijk over, in de grote zaak van de Engelse reis van Geert Wilders? Nergens over, tot de Britse minister van Binnenlandse Zaken besloot dat Geert zijn sneue diavoorstelling niet zelf van commentaar mocht voorzien. Toen ging het opeens wel ergens over.

Bij ons weten politici niet hoe ze op Wilders moeten reageren, maar in Engeland hadden ze natuurlijk nog helemáál geen flauw benul hoe ze het blonde gevaar moesten benaderen: nooit van de man gehoord.

Ook nieuw voor de Engelsen was Geerts vreemde haar. ‘Toni & Guy ontmoet Himmler’, aldus The Guardian. Volgens The Times had Geert gewoon binnengelaten moeten worden, waarna hij zich met zijn ‘absurde ideeën’ zelf wel belachelijk had gemaakt. De Daily Mail meende dat er in Engeland heel wat gevaarlijker extremisten rondlopen dan de ‘Dutch weirdo’ Wilders.

Wat je Wilders moet nageven is dat hij de discussie over de vrijheid van meningsuiting in Engeland weer even heeft aangezwengeld – knap van een man die zelf boeken wil verbieden.

Er was donderdag in het Hogerhuis bijna geen hond te vinden om even naar Geerts ‘film’ te kijken. Alleen een paar journalisten: ook daar.

De driehoek Wilders-media-publiek verdient intense bestudering. Wie speelt er met wie?

En verder: wanneer houdt deze poppenkast op?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.