CIRCUIT

Trouw-hoofdredacteur Jan Greven wordt vrijwel zeker de nieuwe baas van de landelijke divisie van krantenuitgever PCM. Zelf vindt Greven een aankondiging van zijn benoeming te voorbarig, maar in de PCM-wandelgangen wordt niet langer getwijfeld....

God of geld

Maar de kans dat religie het van management wint, lijkt niet groot. 'Ik laat me niet alleen leiden door wat ik zelf leuk vind. Je moet ook kijken naar het belang van het bedrijf.'

Nico's corner

Hoofdredacteur Nico Haasbroek van het NOS Journaal geeft graag zijn mening. Maar sinds zijn aantreden een half jaar geleden verwijst de man die bekend stond als 'eenmans-media-instituut' alleen nog maar naar empirisch gestaafde feiten.

Dankzij deze voorzichtigheid krijgt de nieuwe hoofdredacteur gestaag zijn ideeën erdoor in Hilversum. Op één na. Bij zijn aantreden kondigde Haasbroek aan een blokje 'hoofdredactioneel commentaar' bij het Journaal te willen introduceren. Een suggestie die door de redactie met afschuw is verworpen. Haasbroek: 'Ik geef het idee niet op. Het gaat alleen even in de vriezer.' Volgens een betrokkene zoekt Haasbroek zolang een column in krant of weekblad waar hij wel zijn mening kwijt kan.

Studio Sport +

Wat is er aan de hand op de redactie van Studio Sport? Het vertrek van chef Kees Jansma naar Canal+ leidt tot nerveus geschuifel onder de achterblijvers. Als opvolger is Theo Reitsma nog altijd de belangrijkste kandidaat van de redactie, maar zijn kandidatuur lijkt niet de eerste keuze van radio- en televisiedirecteur R. Bierman van de NOS.

Als klap op de vuurpijl blijkt ook Mart Smeets, nog veel meer het gezicht van Studio Sport dan Jansma, in gesprek met Canal+ over een overstap. Directeur J. Daalmeijer van Canal+ erkent dat er gesproken is met Smeets, maar concludeert dat hij de verslaggever niet genoeg interessante klussen kan bieden. 'Wij hebben geen wielrennen of basketbal voor Smeets. Hij kan wel een talkshow krijgen, maar dan moeten we een vorm van samenwerking zoeken met de NOS.

CDA-censuur

CDA-fractievoorzitter Jaap de Hoop Scheffer wilde vorige week wel een interview afgeven aan Trouw, maar stelde een ongebruikelijke voorwaarde: geen vragen over het milieu. Het dagblad bedankte voor die eer.

CDA-voorlichter Jack de Vries: 'Wij doen geen uitlatingen over onze afwegingen om met bepaalde media wel of niet te praten'.

Trouws parlementair chef Marcel ten Hooven is mededeelzamer. Al in de zomer had hij afgesproken na Prinsjesdag het interview over 'de kwaliteit van het bestaan' te houden. Voor Prinsjesdag publiceerde zijn krant enkele stukken over de interne worsteling van het CDA met het milieu. Moeten CDA-kiezers als automobilisten en de boeren zwaarder worden belast? Eén prominente CDA-er meende van wel, wat op de voorpagina tot de kop leidde: 'CDA moet boer en auto aanpakken.' Dat sprak De Hoop Scheffer kennelijk niet aan, wat hem tot zijn milieu-eis bracht. Ten Hooven: 'In Den Haag wordt toch al veel onderhandeld over interviews. Voor ons was hiermee een grens bereikt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden