Circuit

Lijstjes, lijstjes! Nog keer: de media in 2003...

Bijdragen: Maud Effting

Mislukt in 2003 * Sterrenbeurs. Iets met aandelen en BN'ers, uit de koker van Endemol, De Telegraaf en SBS. Zo slaapverwekkend dat het in recordtijd verdween naar de late avond. Adam Curry speelde meesterlijke rol door het programma eerst aan te vallen, daarna presentator te worden, en toen weer jankend op te stappen. Hoogtepuntje: zelfs SBS begon te klagen over gebrek aan kwaliteit.

* De Nationale Wetenschapsquiz. De quiz die geen meer quiz was doordat de VPRO de antwoorden van tevoren in de gids publiceerde. Wim T. Schippers stapte briesend op, gaf aan alle media verongelijkte interviews over het achterblijven van de excuses van de VPRO-gids en beweert dat dit het einde van de quiz is. * Margaritagate door HP/De Tijd. De zorgvuldig geregisseerde mediacampagne van de Van Zuydewijntjes tegen het Koninklijk Huis werd volledig ondergesneeuwd toen Mabelgate zich aandiende. Van de kern van de zaak, die HP/De Tijd in feuilletonvorm publiceerde, was toch al niet veel meer over: de 'bewijzen' schijnen pas tijdens de rechtszaak te komen, de microfoon in de kamer van Eef Brouwers leek verdacht veel op een schroef en Margarita heeft inmiddels al twee rechtszaken verloren.

* Veronica. Na het Beertje-van-Beers-debe probeerde Veronica het nog keer met zaadloze porno en Menno Buch. De kijkers moesten er niets van hebben en de omroep stierf voor de zoveelste keer een flink aantal miljoenen lichter. Toen gaf Veronica het eindelijk op en 'fuseerde' met SBS en Sky Radio.

* Yorin FM. Slaagde er sinds de frequentieverdeling niet in om top-dj's binnen te halen en heeft tot nu toe niet al te hoge luistercijfers, maar HMG-baas Fons van Westerloo wist als ervaren spindoctor de media-aandacht te verleggen naar de hoge salarissen van dj's Ruud de Wild en Rob Stenders van de publieke omroep.In de gevarenzone * Carlo Boszhard. Vindt dat er maar weinig mensen zo bezeten zijn van tv als hij en schiet in een depressie bij lage kijkcijfers. 2003 was voor hem een pittig jaar: de cijfers van de Carlo & Irene Show halveerden binnen een paar weken en Wendy van Dijk ging er vandoor met twee Televizierringen. Carlo bleef met lege handen achter maar zijn grootheidswaan bleef intact: hij wil Joop van den Ende achterna.

Gelukt in 2003 * Misdaadverslaggever Peter R.

de Vries. Hield een meesterlijk interview met Charlie da Silva, die het begrip blaffers introduceerde en heel journalistiek Nederland jacht liet maken op dat wijf van die lange. Het gesprek, op een ranch die zeer waarschijnlijk niet eens van Da Silva was, stootte Mabel van haar troon.

* BNN-ledenwerving. In de strijd om het bestaan ging BNN niets te ver. De omroep zei het woordje 'jongeren' heel vaak achter elkaar, draaide op een achternamiddag een vals gezongen ledenwerfliedje in elkaar, en wist argeloze jongeren op studiebeurzen hun handtekening te laten zetten onder een gratis lidmaatschap, betaald door zakelijke vrienden van BNN. Haalde vervolgens moeiteloos de 50 duizend benodigde zieltjes binnen.

* Frans Bauer. Weet met zijn aandoenlijke verschijning werkelijk niemand voor het hoofd te stoten en werd na het bestellen van een portie Chinees in zijn real life soap omarmd door tout Nederland. Staat met een draak van een nummer nu hoog in de hitlijsten.

* Jort en Georgina. Jort Kelder kreeg eindelijk de aandacht die hij al jaren verdient. De miskende hoofdredacteur van Quote ving zonder morren een regen van kogels op en wist zelfs de aandacht van een soapie te trekken.

* De bachelor. Cokepiloot Roderick Hilhorst zorgde met zijn zoektocht naar een meisje afleveringen lang voor gemeen kijkende vrouwen. Concurrent SBS probeerde es om het programma te debunken de voortijdige bekendmaking van winnares Gwen leidde tot hevige verontwaardiging maar maakte het alleen maar erger. Leukst was de slotaflevering, waarin Roderick beteuterd vertelde hoe de media van alles over zijn verleden (met de losse handjes) hadden opgedist, en waarin bleek dat hij t moeite had een vrouw te vinden. Hij werd na twee afspraakjes gedumpt door Gwen.

* Al Sahhaf. De legendarische Minister van Informatie van Irak die het kijken naar de oorlog een beetje lichter maakte. Beroemdste scene: Al Sahhaf die beweert dat er niets aan de hand is terwijl de ramen in hun sponnningen trillen. Werd later als broos mannetje opgepakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden