CIRCUIT

Steeds ruwere omgangsvormen in de RTL 4-familie? Peter R. de Vries liet afgelopen maandag videobeelden zien van de trouwpartij van Henk R., alias 'de Zwarte Cobra'....

Crimineel

Het Contract

Zijn het 'gesprekken die in goede sfeer verlopen', zoals de officiële lezing wil, of vliegen dreigementen met juridische stappen over tafel, zoals insiders beweren? In ieder geval wacht de commerciële tv-wereld gespannen af nu Het Contract ter discussie staat. De mega-overeenkomst tussen de twee grootste tv-bedrijven van Nederland, HMG (RTL4, 5 en Veronica) en Endemol, geldt nu nog voor een periode van tien jaar en betreft jaarlijks 140 miljoen gulden aan Endemol-programma's. Bij zijn aantreden in januari gaf Pieter Porsius (HMG) al aan dat hij die verplichtingen voor zijn bedrijf te zwaar vindt. Aanvankelijk zou De Mol daarover in woede zijn ontstoken ('contract is contract'), maar inmiddels heeft een tweede gesprek beide partijen wat nader tot elkaar gebracht. Maar terwijl Endemol wil doen geloven dat de hoogte van het contract niet ter discussie staat en er 'op korte termijn geen vervolggesprek is gepland', heet het bij HMG dat de gesprekken nog wel degelijk gaande zijn. Ook geeft HMG ronduit het onderwerp aan: 'Duur en hoogte van het contract.' Dat is nu juist wat Endemol liever niet met zijn beste klant wil bespreken.

Drama

Met een auto-ongeluk van bankdirecteur Kiet Bussink, gespeeld door Mark Rietman, eindigde de eerste reeks van tien afleveringen Oud Geld. Scenarioschrijver Maria Goos bedacht daarmee een spannende cliffhanger, maar hoe lang blijft die hangen? Een ijzeren geheugen is vereist, want aflevering elf zal pas in 1999 te zien zijn. 'Je moet inderdaad wel even geduld hebben', geeft de AVRO toe. Jammer voor de kijker. Die moet ook bij de commerciële zenders opletten welk drama hem wordt voorgeschoteld. Zo begon RTL 4 deze week met zijn 'nieuwe' Baantjer-serie, maar dat 'nieuwe' slaat slechts op de eerste vijf afleveringen. Daarna volgen oude Baantjers. Zo presenteert RTL 4 in één jaar twee keer een 'nieuwe' Baantjer-reeks. In feite gaat het om één reeks die in tweeën is geknipt.

Macht

'Ik heb niets met macht', bekende VARA-directeur Vera Keur vorige maand in de Volkskrant. Die uitspraak leidde tot gefrons bij VARA-medewerkers, want Keur bekleedt diverse functies bij haar omroep. Ze is zowel voorzitter van de vereniging als mediadirecteur - een combinatie van functies die zijzelf 'efficiënt' vindt, maar het personeel voor vreemde dilemma's kan plaatsen: Wie bezwaren heeft tegen directeur Keur rest niets anders dan in beroep gaan bij voorzitter Keur. De constructie wordt nog vreemder nu Keur ook een deel van de taken waarneemt van Frank de Jonge, vertrokken naar tv-producent IDTV. Voor diens functie worden twee nieuwe functionarissen gezocht: een hoofd amusement en jeugd, alsmede een hoofd drama en cultuur. Voorlopig zijn daarvoor nog geen kandidaten gevonden, waardoor Keur haar werkterrein nog wat heeft uitgebreid. Als Brigitte Kaandorp, Karin Bloemen of Jack Spijkerman bezwaren hebben tegen hoofd amusement Keur kunnen zij in beroep gaan bij directeur Keur, waarna nog altijd appèl kan volgen bij voorzitter Keur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden