Circuit

The Box Muziekzender The Box lijkt (naast RTL) de enige televisiezender in Nederland te zijn die winst maakt. Volgens eigenaar (en Quote-uitgever) Maarten van den Biggelaar bellen dagelijks tienduizend jongeren zijn 06-nummer voor een verzoekplaatje....

'The Box: Music Television you control' buldert een mannenstem de eerste dertig seconden vol. Gevolgd door de aankondiging van een feest, die nog eens zeventien seconden in beslag neemt. Na één minuut toetst de beller zijn postcode in, na nog eens één minuut komt eindelijk de driecijferige clip-code ter sprake. 'Blijf kijken' besluit de stem in de box na 2.15 minuten.

Uitgaande van achtduizend bellers (uitgevers overdrijven altijd) brengt de eenzame Wurlitzer in Hilversum dus achttienduizend gulden per dag op, oftewel 6,5 miljoen gulden per jaar. Jammer alleen dat PTT-Telecom 60 procent van het tienergeld achterhoudt.

Pijpers Bijna onopgemerkt is de VPRO-stem van Harmke Pijpers een gezicht geworden. Harmke presenteert iedere dinsdag Middageditie, het tussen-de-middag magazine van Nederland 3. Waarschijnlijk onbedoeld is ze daarin uitgegroeid tot de topcomediènne van de Nederlandse televisie - tien keer leuker dan Joke Bruys, twintig keer leuker dan Sylvia Millecam. Met haar pagekopje en felblauwe oogmake-up (welke vrouw wapende zich sinds die blonde van Abba met zulke blauwe oogleden?) fladdert ze onbekommerd van het ene onderwerp naar het andere, met de allure van iemand die constant in het verkeerde toneelstuk lijkt te spelen. Dinsdag lapte ze een discussie over de rellen bij Feyenoord aan haar chique laars, kirde ze het vervolgens uit bij een afslankwedstrijd voor honden en speelde ze tenslotte de rol van Ophelia als tegenspeler van een mongoloïde Hamlet. Middageditie is een one-womanshow van Harmke Pijpers en de enige écht leuke comedy van de Nederlandse televisie.

Privé Bij Privé lijken ze goed met de handen in het haar te zitten sinds roddelkeizer Henk van der Meyden is vertrokken als hoofdredacteur. De leegte die hij achterliet moet wel enorm zijn, gezien het aantal opvolgers dat de Telegraaf Tijdschriftengroep voor hem laat aanrukken. Nam al eerder voormalig chef nieuwsdienst van de grootste ochtendkrant, Mart Seybel, de loodzware taak op zijn schouders, per 1 februari komt daar nog Wilma Nanninga bij, ook ex-Telegraaf.

'Seybel is niet echt de opvolger van Henk van der Meyden, hij was meer bedoeld als tweede hoofdredacteur naast Willem Smitt', aldus een woordvoerder. 'Nanninga wordt de nieuwe Henk van der Meyden.' Gaat Seybel nu weg? 'Nee, die blijft.' Smitt dan? 'Nee die blijft ook.'

Zo ontdekt Henk van der Meyden na zijn vertrek dat hij werk voor drie heeft verricht.

Gezeik Miljoenen guldens! Een orkaan! De NCRV kwam superlatieven te kort om de vijfdelige serie In naam der koningin aan te prijzen. Hoofdrolspelers doken in tal van praatprogramma's op om te vertellen hoe bijzonder de productie was.

Voorop Thom Hoffman, geëngageerd acteur en bestrijder van plat amusement. Volgens hem was In naam der koningin het beste wat de televisie ooit was overkomen. Het beste? Die serie waarin niets gebeurt, behalve wanneer André van den Heuvel een wenkbrauw optrekt? Hoe denkt Hoffman na drie afleveringen over 'Klaverweide op Atjeh'?

Hoffman: 'Ik heb de kritieken niet gelezen, bij die stukjes val ik op mijn beurt in slaap. Te traag? Het is toch een verademing dat je eens rustig naar een kop kunt kijken? Het tempo van de serie is bepaald door de tijd waarin het speelt. Scheurende bolides bestonden toen nu eenmaal niet. Waarom moet alles snel? Hollands gezeik. Het is nooit goed. Als deze serie Engels was geweest, dan waren het camerawerk en het intense acteren de hemel ingeprezen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.