CIRCUIT

Oudejaar 2000..

Het is zo goed als rond: Youp van 't Hek luidt over twee jaar de twintigste eeuw uit. De conferencier aast al langer op de oudejaarsconference van 31 december 1999 en lijkt nu zijn zin te krijgen. Daarmee brengt Van 't Hek zijn eeuwige rivaal Freek de Jonge, die dit jaar voor de zevende maal de conference heeft gedaan, een beslissende slag toe.

Volgens een woordvoerder van de VARA bevinden de onderhandelingen over de prestigekwestie zich in een afrondende fase. 'Het ziet er naar uit dat Van 't Hek het gaat doen. Daar gaan we hier in ieder geval vanuit.'

De VPRO weet van niks en de kwestie kan daarom nog twee jaar doorzeuren. 'Er is nog helemaal niets besloten', laat hoofdredacteur televisie Hans Maarten van den Brink weten.

All that jazz

De radiostations TalkRadio en JazzRadio maken verlies en eigenaar Michiel Herter lijkt al een tijdje van zijn zenders af te willen. Na beide stations volgens betrokkenen eerst voor vijftien miljoen gulden te hebben aangeboden aan marktleider Sky Radio, wist Herter uiteindelijk JazzRadio kwijt te raken aan uitgever Wegener Arcade.

Dat bedrijf is al eigenaar van Radio 10 Gold, Love Radio en Concertradio, maar lijkt nu een frontale aanval op Sky voor te bereiden. Wegener en Jazzradio bevestigen de deal niet, maar deze week bleek ten minste uit een advertentie dat JazzRadio voortaan JFK heet: het Jazzy-Funky-Kool-station met 'toegankelijke kwaliteitsmuziek' en artiesten als Candy Dulfer en George Michael.

Als JFK inderdaad opschuift richting de middle-of-the-road klanken van Sky Radio, riskeert Wegener problemen met het Commissariaat voor de Media. De zendvergunning van JazzRadio is ooit afgegeven om een beperkte groep jazzliefhebbers te bedienen. 'Als ik daar ook maar één keer Whitney Houston of Mariah Carey hoor . . .', dreigt alvast Sky-directeur Ton Lathouwers.

Haenen

Vertrekt Paul Haenen definitief bij de VPRO? De eigenaar van Het Betty Asfalt Complex, alias Margreet Dolman, alias Dominee Gremdaat, en jarenlang het ándere gezicht van de VPRO, is nu te zien op RTL 4. Ingeklemd tussen Hans Kazàn en Peter R. de Vries leidt Haenen daar de kijker in twee afleveringen langs de theatercarrière van Mary Dresselhuys.

De overstap naar het commerciële kamp, waaronder het Amsterdamse AT 5 en TalkRadio, verliep geleidelijk en lijkt onomkeerbaar. Haenen acht de kans dat hij terugkeert bij de VPRO klein. 'Geen hartelijke omroep', noemt hij zijn oude broodheer. In tegenstelling tot RTL, waar zijn programma naar zijn zeggen met veel enthousiasme is onthaald. 'Ik ben daar de hele week aangekondigd. Mijn bezwaren tegen de commerciële omroep zijn langzaam aan het verdwijnen.' Haenen wil ook verkennende gesprekken voeren met andere omroepen. 'Alles is mogelijk, behalve de EO.'

Supervrouw

Lastig klusje aan het begin van het nieuwe jaar voor de NOS-top. Naast Gerrit Jan Wolffensperger en Hans van Beers moet er, na het afhaken van Opera-directeur Truze Lodder (ex-Avro), nog altijd een financieel expert voor de raad van bestuur komen. De raad treedt al op 1 februari aan, dus de tijdsdruk is hoog. Bovendien moet de betrokkene aan de volgende eisen voldoen: vrouw (dus niet NOS-directeur Bauke Geersing); werkzaam buiten het Hilversumse bestel (dus niet VARA-directeur Vera Keur); met verstand van financiën én nieuwe media; en tevreden met een jaarsalaris van ruwweg 260 duizend gulden (al te succesvol in het bedrijfsleven kan ze dus niet zijn, want dan ligt haar salaris al snel twee keer zo hoog). De NOS speurt bij uitgeverijen, omdat hun werk verwant is aan dat van de omroepen. Tip: neem Adri de Vries, oud-hoofdredacteur van Viva en tegenwoordig zelfstandig adviseur. Enig bezwaar: zij is de vrouw van Wolffensperger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden