nieuwscircuit zandvoort

Circuit Zandvoort wil Formule 1 veilig stellen door andere evenementen te schrappen

Het circuit in Zandvoort wil een aantal autosportevenementen schrappen om zo de Formule 1 van volgend jaar mei veilig te stellen. Dat bevestigen meerdere bronnen tegenover de Volkskrant.

Een luchtopname van Circuit Zandvoort.Beeld ANP

Op die manier hoopt de circuitdirectie de stikstofschade van het mega-evenement (ruim 300 duizend bezoekers) te compenseren en klagers over de aanhoudende geluidsoverlast door het circuit tegemoet te komen. ‘Ze willen in ieder geval drie wedstrijden niet door laten gaan’, zegt een van de bronnen. Een ander: ‘Milieuschade in de toekomst compenseren, dat wil niemand meer. En dat kan ook niet meer.’

De terugkeer van de Formule 1 naar Zandvoort ligt onder vuur van bezwaarmakers, zoals de milieubeweging. Vooral de actuele stikstofproblematiek speelt de directie parten. Dat het evenement nieuwe schade berokkent aan de natuur in het als ‘beschermd’ aangewezen duingebied Zuid-Kennemerland staat wel vast. Allerlei infrastructurele werken, zoals bouw aan het station Zandvoort en de aanleg van een nieuwe weg als vluchtroute bij het circuit en de aangrenzende camping, leiden tot stikstofdepositie.

Autoverkeer draagt ook bij aan dat voor de natuur schadelijke proces, maar Zandvoort wordt juist voor de bezoekers van de Formule 1-race onbereikbaar per auto. De honderdduizenden bezoekers moeten per trein, fiets, te voet of met pendelbussen komen.

Salderen

De circuitdirectie speelt op de actualiteit in door te onderzoeken of het zogeheten ‘salderen’ – een maatregel in de stikstofaanpak – soelaas kan bieden. Dat komt er kort gezegd op neer dat milieuschade binnen hetzelfde terrein wordt gecompenseerd door bijvoorbeeld andere, de natuur belastende activiteiten te staken.

De commissie-Remkes, die onlangs advies uitbracht over de stikstofaanpak, verbiedt dat principe van salderen niet. Maar ze stelt daaraan veel strengere eisen dan tot nu gebruikelijk was. Zo moet er 30 procent meer worden ‘gesaldeerd’ als compensatie voor een nieuwe, vervuilende activiteit. Dit omdat de natuur in Nederland al zo is aangetast en afspraken met Brussel over natuurbescherming niet worden nagekomen.

Ondertussen houdt de milieubeweging, volop bezig met de voorbereiding van juridische procedures tegen het sportevenement, overleg met de circuitdirectie open. Op een verzoek van die directie om te komen praten – er zijn al gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van het circuit, maar niet met de leiding – is maandag positief gereageerd. 

Te mager

Dat zo’n onderhoud tot een compromis gaat leiden is niet erg aannemelijk. De circuitdirectie wil praten over de driedaagse Formule 1, maar de milieubeweging wil dat alle evenementen op het circuit ter sprake komen. Marc Janssen van stichting Duinbehoud: ‘GroenLinks in Zandvoort heeft een motie ingediend met als strekking dat de Formule 1 zo duurzaam mogelijk moet worden opgezet. De circuitdirectie heeft die motie omarmd. Voor ons is dat veel te mager.’

De circuitdirectie zelf noemt de tot dusverre gevoerde gesprekken ‘constructief’. En voegde maandag in een verklaring toe dat er over de inhoud van die gesprekken ‘geen uitspraken worden gedaan’. Een woordvoerder van de Dutch Grand Prix, de organisatie die het circuit volgend jaar een aantal dagen huurt, zegt dat de milieubeweging de Formule 1 als ‘een soort hefboom’ gebruikt om al langer levende bezwaren over de autosport in het duinengebied aan te kaarten. ‘Dat mag. Maar het is ook weer zo dat het aantal racedagen in Zandvoort en de toegestane decibels keurig in de verleende vergunningen zitten.’

In een schriftelijke verklaring van maandagavond ontkent de directie van het circuit dat er gedacht wordt aan het schrappen van autosportevenementen. Volgens de directie zijn de bronnen die deze krant opvoerde ‘niet goed geïnformeerd’. 

Het kleine station van Zandvoort moet bij de Formule 1-wedstrijd vele tienduizenden bezoekers verwerken.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden