Cipier mag toezicht asielzoeker weigeren

Bewaarders van de Amsterdamse Bijlmerbajes hoeven de komende weken geen asielzoekers te bewaken die in het grenshospitium vastzitten in afwachting van mogelijke uitzetting....

Van onze medewerkster

Het grenshospitium is sinds maart van dit jaar onderdeel van het complex van de Bijlmerbajes. De opgesloten vreemdelingen worden bewaakt door speciaal personeel (vreemdelingenbegeleiders), maar bewaarders van de Bijlmerbajes zelf - belast met de bewaking van 'gewone' gedetineerden - moeten deze begeleiders in de nachtelijke uren assisteren. Een aantal bewaarders voelt zich niet opgeleid voor die taak.

Justitie vindt echter dat de bewaarders - de zogeheten penitentiaire inrichtingswerkers(PIW'ers) - op basis van een dienstopdracht de taak moeten uitvoeren. Volgens de bestuursrechter behoort het bewaken van asielzoekers echter niet tot de taken van de PIW'ers. Een opdracht om nachtdiensten te verrichten in het grenshospitium kan niet worden opgedragen, aldus de rechter.

De werknemers zijn tijdelijk 'gered' door de uitspraak van de bestuursrechter. Minister Korthals van Justitie zal rond oktober tot een nieuw standpunt moeten komen. Mocht dit besluit niet stroken met de beslissing van de bestuursrechter, dan zal vakbond Abvakabo-FNV opnieuw een kort geding aanspannen, aldus een woordvoerder.

Abvakabo-FNV vindt het een onjuist politiek besluit vreemdelingen in hetzelfde complex te huisvesten. 'Vluchtelingen worden hierdoor gestigmatiseerd, maar hier zal de rechter nooit een uitspraak over doen omdat dit besluit op democratische wijze tot stand is gekomen', aldus woordvoerder W. de Klein.

Volgens een vreemdelingenbegeleider die anoniem wenst te blijven, maakt het niet veel uit: 'Volgens mij bestaat er geen eenduidige taakomschrijving voor vreemdelingenbegeleiders. Ik heb ooit een nietszeggend examen gemaakt waarin ik de definitie van asielzoeker moest geven en moest antwoorden op vragen over de religies en normen en waarden van migranten, asielzoekers, en etnische minderheden. Maar sommige collega's hebben niet eens die bewaardersopleiding gevolgd.'

Een aantal PIW'ers dat wel gewetensbezwaren had tegen de bewaking van asielzoekers, durfde de gang naar de bestuursrechter niet te maken uit angst voor overplaatsing. Voor hen geldt de beslissing van de rechter niet. 'Ik draai nog altijd nachtdiensten in het grenshospitium en vind het afschuwelijk. Als ik vanuit mijn eigen toren die gezinnen zie luchten, krijg ik pijn in mijn hart', aldus een van hen.

De AbvaKabo zal in overleg met het ministerie in september eisen dat voor iedere bewaarder met gewetensbezwaren een passende oplossing wordt gevonden. Overplaatsing naar een andere inrichting is dat 'in elk geval niet', want er zijn genoeg alternatieven, aldus de bond.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden