Cijfers maken renteverlaging onzeker

Het wordt steeds waarschijnlijker dat de Amerikaanse economie een recessie zal weten te vermijden. Drie belangrijke rapporten over de maand april geven aan dat de economie er minder slecht voor staat dan gevreesd....

Van onze verslaggever

Vooral het oplopen van de Amerikaanse detailhandelomzet is een krachtig teken van leven. Voor het eerst in drie maanden stegen de verkopen in de detailhandel. De stijging met 0,8 procent is een teken dat consumenten in elk geval geld blijven uitgeven. Analisten durfden slechts op een stijging van 0,1 procent te hopen.

Dat de consument weer optimistischer wordt over de toekomst blijkt ook uit de het cijfer voor het consumentenvertrouwen. De stijging van 88,4 naar 92,6 brengt de toonaangevende consumentenvertrouwensindex van de universiteit van Michigan op het hoogste niveau in vier maanden.

Toch bracht al het goede nieuws de Amerikaanse aandelen geen winst. De Dow Jones-index sloot vrijdagavond met een verlies van 89,13 punten op 10.821,31 punten, een min van 0,8 procent. Voor de Nasdaq-index was het verlies in procenten groter met 1 procent. De technologieindex verloor 21,73 punten op 2107,13 punten. De Standards & Poor's index leverde 9,57 punten in op 1245,61 punten, een verlies van bijna driekwart procent.

Het goede nieuws zou Alan Greenspan, de president van de Amerikaanse centrale bank, wel eens kunnen afhouden van de volgende renteverlaging. Op 15 mei komt Greenspan met zijn monetaire comité (FOMC) bijeen om te vergaderen over de rente. Op de financiële markten hield men rekening met weer een renteverlaging. Greenspan verlaagde de rente dit jaar al vier keer met een half procent tot 4,5 procent.

Gisteren kwam naast het goede nieuws over de consumenten echter ook een gunstig inflatiecijfer uit. De Amerikaanse producentenprijzen stegen iets minder dan verwacht. Slechts met 0,3 procent namen deze prijzen toe, waar de financiële markten rekening hadden gehouden met 0,4 procent.

Greenspan zal nu op 15 mei waarschijnlijk niet in actie hoeven komen. Een indicatie was de reactie op de Amerikaanse obligatiemarkt. Daar vielen de koersen over de hele linie omdat beleggers nu geen rekening houden met een renteverlaging dit jaar, of maximaal met nog eentje. 'De cijfers geven aan dat de Fed dit jaar voor 80 procent klaar is met renteverlagingen in plaats van voor 60 procent', stelde een handelaar tegen het persbureau Bloomberg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden