Cijferaar in frontlinie van de techniek

Het is misschien een wat veilige keuze, maar daar klaagt niemand over. Peter Wennink, al veertien jaar financieel directeur, is vanaf 1 juli de nieuwe topman.

Peter Wennink, de nieuwe man aan de knoppen bij ASML, is in veel opzichten het tegenovergestelde van de producten die zijn bedrijf maakt. ASML produceert wafer steppers, technisch uiterst complexe machines waarmee fabrikanten als Intel de chips maken die in computers en mobieltjes verdwijnen. Aan een leek zijn deze elektro-chemische fabriekjes, opererend op de grens van wat natuurkundig mogelijk is, vrijwel niet uit te leggen. Het zijn bijna humeurige machines, hermetisch afgesloten van de buitenwereld omdat zelfs maar het kleinste snippertje stof een wafer stepper van de kook brengt.


Wennink, getrouwd en twee kinderen, is een zeer benaderbare man, aimabel, recht door zee en transparant, zeggen mensen die hem kennen.


Wennink (1957) is, kortom, de juiste man om vanaf 1 juli een van Nederlands belangrijkste ondernemingen te leiden. Hij wordt de baas van zevenduizend werknemers en is verantwoordelijk voor een jaaromzet van 5,65 miljard euro.


Zijn benoeming werd woensdag tegelijk bekendgemaakt met de kwartaalcijfers. De omzet daalde weliswaar van 1,02 miljard euro naar 874 miljoen, maar het was beter dan analisten hadden ingeschat en de orderportefeuille zit bomvol.


Tegen Wennink zou misschien in te brengen zijn dat hij geen techneut pur sang is die aan het hoofd komt te staan van een onderneming die aan de frontlinie staat van de techniek. Aan de andere kant verkeert hij al bijna veertien jaar aan de top van ASML. Hij trad er in 1999 aan als financieel directeur, een post die hij zal bekleden tot er een opvolger is.


De rest van zijn werkbare leven heeft hij slechts een andere werkgever gekend. Wennink was partner bij Deloitte Accountants, waar hij al wel gespecialiseerd was in de halfgeleidersindustrie en betrokken bij de beursgang van ASML. Een overstap naar de voormalige Philips-dochter lag voor de hand.


Als rekenmeester bleef er kennelijk weinig tijd over voor nevenfuncties. Wennink is commissaris bij Insinger de Beaufort, een vermogensbeheerder met wortels die dateren uit de 18de eeuw. Tot vorig jaar was er ook nog een commissariaat bij de PSV. Die positie gaf Wennink op toen zijn bedrijf de Eindhovense voetbalclub een lening verstrekte van 5 miljoen euro. Hij had amper een jaar aan de bestuurstafel gezeten.


'Een kandidaat van binnen is altijd een goede keuze', zegt Jan Maarten Slagter, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). 'Je gaat pas buiten de deur zoeken als je het talent binnenshuis niet hebt of omdat het roer radicaal om moet.' Bij ASML is daarvan geen sprake. Ja, zegt Slagter, de benoeming van Wennink is misschien ook een veilige keuze - maar de leden van de VEB zul je daar niet over horen. Wenninks voorganger, Eric Meurice, werd vorig jaar nog door de vereniging gelauwerd. Hij werd in 2004 wel van buiten gehaald.


Ook over de lippen van bestuurder van Ron van Baden van FNV Bondgenoten komt geen kwaad woord over de nieuwe bezem bij ASML. 'Wennink is altijd zeer benaderbaar, met veel kennis van zaken.'


Vorig jaar ontstond er ophef, toen bekend werd dat Meurice 10 miljoen euro aan opties en aandelen verzilverde, terwijl het bedrijf tweeduizend tijdelijke werkkrachten vroeg met minder uren genoegen te nemen. Wennink, die ook had gecasht, sprong toen voor zijn baas in de bres.


'Natuurlijk hebben we toen wel wat woorden uitgewisseld', zegt Van Baden, 'maar dat hoort zo en Wennink ziet dat ook dat we allebei een eigen rol hebben te vervullen. Er is wederzijdes respect.' De kritiek wordt de vakbond in elk geval niet nagedragen, want op 23 mei zal de ASML-baas een avond van de FNV Bondgenoten met zijn aanwezigheid opluisteren. Van Baden is er rotsvast van overtuigd: 'De nieuwe functie zal de mens Wennink niet veranderen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden