CIDI wil snel actie tegen site die lijst met Joodse Nederlanders opstelt

De Joodse organisatie CIDI wil dat een site offline wordt gehaald of wordt geblokkeerd waarop een lijst staat met Nederlandse Joden. Op de site AltRechts.com staan ook bedrijven en organisaties die de 'Joodse invloed in Nederland' vertegenwoordigen. Het CIDI roept het kabinet op snel actie te ondernemen. Ook wordt overwogen aangifte te doen tegen de site.

Redactie
De site altrechts.com die niet meer te bereiken is. Beeld Twitter
De site altrechts.com die niet meer te bereiken is.Beeld Twitter

Het is niet duidelijk wie achter de website zit. Deze is sinds vrijdagmiddag niet meer bereikbaar.

Volgens het CIDI is de site ondergebracht in Panama, maar volgens andere berichten wordt zij beheerd vanuit de VS. 'Wij zijn heel erg geschrokken', aldus een woordvoerder van het CIDI over de lijst. Op de site worden lezers opgeroepen om mee te werken aan het 'in kaart brengen van de Joodse invloed in Nederland en België'.

'Deze pagina zal groeien door uw onderzoek en bijdrages. Wanneer u namen en/of andere informatie doorgeeft, probeer er dan ook een bron bij te vinden wie de persoon is en wat hij doet', zo stond tot vrijdagmiddag te lezen op een pagina van de site. Volgens de personen achter de website is het samenstellen van de lijst alleen bedoeld om duidelijk te maken wat voor invloed bepaalde groepen hebben in de samenleving.

Ook is er een overzicht te lezen van 'volksvijandig Nederland'. Volgens de site gaat het hier om een 'overzicht van mensen en organisaties die zich vijandig opstellen tegenover het voortbestaan van de Europese mens en ons volk in het bijzonder'.

Hitler

'Dit doet denken aan de lijsten die de nationaal-socialisten opstelden van Joden en half-Joden teneinde ze te kunnen afzonderen en verwijderen uit de samenleving', aldus het CIDI. 'Deze verwerpelijke en gevaarlijke activiteiten dienen een halt toe te worden geroepen. We hoeven vast niet uit te leggen wat gewelddadige antisemieten kunnen aanrichten met zo'n lijst op zak.'

Het CIDI overweegt aangifte te doen bij de politie in Den Haag tegen de site. Op grond van discriminatie en schending van de privacy van de personen die op de lijst staan, zou de website kunnen worden aangepakt door de rechter. De site direct offline zetten, waar het CIDI op aandringt, is echter moeilijk omdat het in het buitenland is ondergebracht.

De rechter in Panama of de VS moet er dan aan te pas komen, wat een tijdrovende procedure zal zijn. Een andere mogelijkheid is dat de internetproviders, zoals Ziggo, de website direct blokkeren. Op de website staat onder andere een foto van Hitler met de kop 'Er is er een jarig. Hoera, Hoera.' Vorige week was de geboortedag van Hitler. Ook staat bij een artikel de kop 'Jood bezorgt andere Joden een Jodenstreek'. Verder is er een artikel te lezen over wat de alt-rechtse beweging is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden