CIDI weert Wilders uit anti-Jodenhaat-advertentie om kritiek op 'flutverklaring'

De naam van PVV-leider Geert Wilders prijkt vandaag niet in een advertentie tegen Jodenhaat, paginagroot in de Telegraaf. Opmerkelijk, omdat Wilders dinsdag wel was gevraagd door het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) om te ondertekenen. Nadat hij zich echter kritisch uitliet over de conclusies van een bijeenkomst van Joodse organisaties in het Catshuis, besloot het CIDI hem te schrappen, zegt CIDI-directeur Esther Voet.

Joost de Vries
PVV-leider Geert Wilders in de Tweede Kamer. Beeld anp
PVV-leider Geert Wilders in de Tweede Kamer.Beeld anp

De advertentie waarschuwt voor antisemitisme dat in Nederland toeneemt door het conflict in Gaza. 'De strijd tussen Israël en Hamas wordt steeds vaker ook in Nederland 'uitgevochten'. Sommige demonstranten roepen hardop 'Dood aan de Joden'. Dit moet nu stoppen.' De conclusie van de tekst is: 'Kritiek op Israël? Oké. Jodenhaat? Nee!' De boodschap krijgt steun van bekende Nederlanders als Youp van 't Hek, Peter R. de Vries, Henk Bres, Gerard Joling en Louis van Gaal en ook meerdere fractievoorzitters zoals Emile Roemer, Diederik Samsom en Halbe Zijlstra.

Wilders is niet gecharmeerd van het ontbreken van zijn naam in de advertentie en plaatste daarom een mailwisseling tussen hem en Voet op Twitter (zie hieronder). Voet schrijft dat het CIDI het 'enorm op prijs zou stellen' als Wilders mee zou doen. Nog geen half uur later liet de PVV'er haar weten dat hij 'vanzelfsprekend en met overtuiging' de oproep tegen Jodenhaat ondertekent.

Voet meldt verder in de mail dat het CIDI de naam van de eigen organisatie niet opneemt in de advertentie. 'Deze tekst wordt geplaatst namens de mensen die hem onderschrijven en hun naam eraan verbinden. CIDI zal dit niet doen en is dus ook niet terug te vinden in de advertentie.'

'Flutverklaring'
Voet laat desgevraagd weten dat Wilders' naam ontbreekt in de advertentie omdat hij zich deze week kritisch uitliet over een bijeenkomst van Joodse organisaties in het Catshuis. Zij waren maandag op uitnodiging van Rutte in de ambtswoning van de premier om te spreken over het antisemitisme dat oplaait door de oorlog tussen Israël en Hamas.

Achteraf stelden de Joodse organisaties en het kabinet in een gezamenlijke verklaring dat 'we er met elkaar voor verantwoordelijk zijn dat conflicten die zich elders in de wereld afspelen niet leiden tot oplopende spanningen en conflicten tussen bevolkingsgroepen in onze Nederlandse samenleving'. De verklaring werd onder meer ondertekend door het CIDI. Wilders sprak de volgende dag van een 'flutverklaring' en verweet de premier 'slap gedrag'. Hij schreef een brief aan Rutte die hij beëindigde met: 'Doe uw plicht en dring het antisemitisme in Nederland terug door de islam terug te dringen.'

Wilders' reactie op de verklaring van het kabinet en de Joodse organisaties was tegen het zere been van het CIDI. Voet zegt dat de ruimte op de krantenpagina beperkt was en niet iedereen die steun had betuigd kon worden vermeld. Omdat Wilders zich laatdunkend had uitgelaten over het Joods overleg met het kabinet, viel zijn naam af. Waarom het CIDI de eigen organisatie niet vermeldt? 'Dat is niet relevant', zegt Voet. De advertentie is enkel namens de mensen die hem hebben ondertekend, zegt ze.

'Kritiek op Voet mag blijkbaar niet'
De PVV-leider laat in een reactie weten dat Voet en het CIDI 'zich een bijzonder slechte verdediger van het bestrijden van Jodenhaat tonen'. 'Kritiek op mevrouw Voet mag blijkbaar niet.' Hij meent dat 'islamisering' ten grondslag ligt aan de toename van antisemitisme. 'Als je de bron ervan niet durft te benoemen en aan te pakken zal je dat nooit effectief kunnen bestrijden.' Voet heeft na de mailwisseling geen contact meer met Wilders gehad, zegt hij. 'Ik heb daarna helemaal niets meer van het CIDI gehoord.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden